Algemeen

Syrische asielzoekers verblijvend aan de Garst hebben een barre tocht moeten maken.

- advertentie -

Winschoten – In De Garst 1 verblijven op dit moment 50 Syrische mannen als asielzoekers. Om de inwoners uit de omgeving van deze crisisopvang kennis te laten maken, hoe deze mannen hier wonen en leven, is er woensdagavond een ‘open-huis’ georganiseerd, waarvoor belangstellenden zich hebben kunnen opgeven. Men kon de slaapvertrekken bekijken en de douche- en toiletruimte.

- advertentie -

Ook de grote zaal waar gezamenlijk gegeten wordt kon men bekijken, waarvoor deze avond een heerlijke maaltijd gepresenteerd is, en kon men mee-eten. Een Syrische kok heeft deze maaltijd samengesteld en deze wordt geholpen door Oekraïense vluchtelingen.

Gemoedelijk
Thijs is opstartcoördinator bij het Rode Kruis: “Het team van het Rode Kruis begeleidt deze mensen en wij zitten hier nu een maand en ik moet zeggen dat het heel goed verloopt. Het is een heel gemoedelijke groep en het zijn allemaal mannen uit Syrië en ze kennen elkaar onderhand al een hele poos. Deze groep is een echte mix qua personen en leeftijd en dat maakt het voor ons ook dynamisch om mee te werken.”

De slaapvertrekken zijn heel simpel samengesteld voor vier personen en worden met tentdoek van elkaar gescheiden. De douches en toiletten zijn buiten opgesteld middels mobiele units. Ook is er een ruimte voor wasmachines en een droger.

“Wij proberen ze middels taalles wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving. Ze kennen onderhand al verschillende woorden en daar zijn ze al behoorlijk trots op, want Nederlands is ook voor hen geen gemakkelijke taal”, aldus Thijs.

Woordvoerder van de gemeente Jolanda de Jager: “Het was ook voor de gemeente Oldambt geen gemakkelijke beslissing om weer een extra locatie beschikbaar te moeten stellen, want wij vinden dat andere gemeenten in Nederland nu aan zet zijn. Maar deze mensen hebben ook recht op onderdak. Wij zijn op dit moment niet verder op zoek naar andere locaties en vinden dat wij met twee plekken, de locatie aan de Stikkerlaan is een grote, en dan deze erbij, op dit moment genoeg doen”.

Lampedusa
Veel van deze asielzoekers zijn gevlucht uit Syrië omdat de niet het leger in wilden. Ze wilden niet hun eigen bevolking aanvallen en konden dit alleen maar voorkomen om dit land te ontvluchten. De meesten van hen zijn in eerste instantie naar Libanon gegaan, maar daar is het ook niet veilig. Daarna vertrokken naar Libië om vandaaruit met een klein bootje met heel veel mensen aan boord naar Lampedusa te vertrekken. Uiteindelijk zijn ze in Nederland terecht gekomen en eigenlijk ook niet wetend in wat voor land ze terecht zouden komen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button