Algemeen

Bloemetje voor eerste ‘bouwaanvraag’ na ingaan nieuwe Omgevingswet 

- advertentie -

Winschoten – Vanochtend overhandigde wethouder Omgevingswet Gert Engelkens een bloemetje aan de aanvragers van de eerste bouwaanvraag (een Omgevingsvergunning) via het nieuwe Omgevingsloket. Patrick en Linda Hulshof uit Winschoten vroegen een Omgevingsvergunning aan voor het plaatsen van een dakopbouw.

- advertentie -

Wethouder Gert Engelkens: “Ik wil Patrick en Linda feliciteren met de eerste bouwaanvraag via het nieuwe Omgevingsloket. Aan de intrede van de nieuwe Omgevingswet is een hoop voorafgegaan. Het leek mij daarom mooi om deze eerste aanvraag, van Patrick en Linda, in het zonnetje te zetten.”

Het verliep soepel
Patrick en Linda Hulshof: “Leuk dat we een bloemetje ontvangen voor onze bouwaanvraag. We hebben inderdaad een Omgevingsvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een dakopbouw voor onze woning. De aanvraag via het nieuwe Omgevingsloket verliep soepel. De zes stappen werden overzichtelijk weergegeven. We wisten niet dat er zoveel veranderde met de nieuwe Omgevingswet, maar voor het doen van een aanvraag maakt dat gelukkig niet uit. We hopen voor de zomer een dakopbouw te kunnen plaatsen.”

Sinds 1 januari 2024 kunnen inwoners van de gemeente Oldambt via de website van de gemeente Oldambt een Omgevingsvergunning aanvragen voor alle voorkomende bouw- en/of sloopwerkzaamheden. Voorheen was dat geregeld in 26 verschillende wetten en regels en verliep het contact via meerdere organisaties. Nu kan dat met één vergunning en bij één loket. Ook is de Wet Kwaliteitsborging sinds 1 januari 2024 van kracht. Inwoners met een bouwplan zijn vanaf nu verplicht om een kwaliteitsborger (een bedrijf) in te schakelen om de technische kwaliteit van het bouwwerk te bewaken. Engelkens zegt daarover: “Het aanvragen van een Omgevingsvergunning is sinds 1 januari niet moeilijker geworden, maar wel anders. Onze dienstverlening blijft hetzelfde.”

Omgevingsvisie en Omgevingsplan
De gemeente Oldambt geeft de komende jaren, samen met haar inwoners, verder invulling aan de Omgevingsvisie en de koers voor het ruimtelijk beleid van de gemeente. Ook wordt er op maat een Omgevingsplan gemaakt, dat alle bestaande bestemmingsplannen vanaf 2032 zal vervangen. De Omgevingsvisie en het Omgevingsplan dragen bij aan de implementatie van de Omgevingswet.

Vragen en advies
Inwoners die vragen hebben over de nieuwe Omgevingswet kunnen contact opnemen met het KCC van de gemeente Oldambt via telefoonnummer (0597) 48 20 00 of via e-mailadres: info@gemeente-oldambt.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button