Partnerbijdragen (advertentie)

Hoe alcohol je lichaam beïnvloedt

- advertentie -

Veel mensen kunnen erg genieten van een heerlijk glas wijn, een biertje of een glas whisky. Bijna 80% van de volwassen Nederlanders drinkt weleens alcohol maar hoe slecht is dat nou eigenlijk? Vroeger werd er gezegd dat 1 glas alcohol per dag goed kan zijn voor het hart en je bloedvaten maar uit recent onderzoek blijkt dat alcohol slechter is dan gedacht. Dit geldt voor zowel jongeren als voor volwassenen. In dit artikel bespreken we wat alcohol precies met je lichaam doet en waarom het zo schadelijk is.

- advertentie -

De effecten van alcohol
Alhoewel velen alcohol zien als een drankje dat de gezelligheid en ontspanning stimuleert, heeft het ook veel negatieve effecten. Alcohol zorgt voor een slechter reactievermogen, je kunt jezelf minder goed inschatten en je kunt misselijk worden. Dit zijn de effecten op de korte termijn.

Op de lange termijn kan het drinken van alcohol leiden tot leverschade en het kan ook kankerverwekkend werken. Daarnaast kan het zorgen voor geheugenverlies, hersenschade, hart- en vaatziekten en verminderde vruchtbaarheid. Het is ook zo dat je aankomt van alcohol drinken. Afvallen en alcohol gaan nou eenmaal niet samen.

Wat is de geadviseerde hoeveelheid alcohol?
Mensen willen natuurlijk weten hoeveel alcohol dan te veel is en wat de geadviseerde hoeveelheid is. Volgens de Gezondheidsraad zou het de beste optie zijn om totaal geen alcohol te drinken maar als je toch wilt drinken om het dan op maximaal 1 glas per dag te houden.

Tips om met mate te genieten van alcohol
Als je toch alcohol wilt blijven drinken, moet dit zeker kunnen mits je met mate drinkt. Er zijn een aantal tips die je kunt volgen om toch te kunnen blijven genieten van alcohol terwijl je jezelf in de gaten houdt:

Drink langzaam
Door niet te snel te drinken, geef je je lichaam de tijd om de alcohol te verwerken en zo voel je ook sneller aan wanneer je genoeg hebt gedronken. Luister hierbij goed naar je lichaam en forceer jezelf niet om meer te drinken dan je aankan.

Waterpauze
Drink na elk glaasje alcohol een glaasje water om het effect van de alcohol te neutraliseren en om gehydrateerd te blijven.

Goede bodem
Zorg dat je genoeg hebt gegeten voordat je begint met drinken. Door voedingsmiddelen te consumeren waar veel eiwitten en vetten in zitten, kan je lichaam de alcohol langzamer opnemen en de impact ervan verminderen.

Stel grenzen
Bepaal voordat je begint met drinken al hoeveel glazen je maximaal wilt drinken en ga daar ook niet overheen. Als je nuchter bent, kun je jezelf beter inschatten dus stel van te voren vast hoeveel je gaat drinken.
Kortom, alcohol wordt vaak gedronken voor de gezelligheid en de ontspanning maar het heeft helaas ook veel negatieve effecten. Het is aan te raden om niet meer dan 1 glas per dag te drinken.

Als je toch wilt drinken, kan dit zeker maar doe het met mate zodat je niet de controle verliest. Drink langzaam en drink ook water tussendoor. Zorg dat je goed gegeten hebt van te voren en stel grenzen voor jezelf over hoeveel je wilt drinken. Zolang je goed op jezelf let en niet over de grens gaat, kun je zo nu en dan best van een glaasje alcohol genieten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button