Cultuur

Grasnapolsky presenteert platform voor opkomende kunstenaars

- advertentie -

Scheemda – Grasnapolsky presenteert op 8, 9 en 10 maart een nieuw uniek concept op het festival: Galerie De Kunstsmederij. De organisatie laat het festivalpubliek kennismaken met de nieuwe generatie beeldend kunstenaars uit Groningen en biedt kunstenaars de kans hun werk op laagdrempelige wijze te verkopen, zonder commissie te hoeven afdragen.

- advertentie -

In Galerie De Kunstsmederij worden betaalbare hedendaagse kunstwerken tentoongesteld van onder andere Jhonie van Boeijen, Jurjen Galema, en Sinne Brink. De kunstenaars hebben allemaal een band met Groningen, maar zijn ook hard op weg om door te breken bij het landelijke publiek. Zo was het werk van Jhonie van Boeijen te zien in Centraal Museum Utrecht en is het werk van Jurjen Galema dit jaar te bewonderen op de biënnale Into Nature.

Grasnapolsky is een muziek- en kunstenfestival dat een beleving creëert waar publiek onderdeel van wordt. In het beeldend kunstprogramma zoekt het festival al jaren het experiment op in samenwerking met kunstenaars, multidisciplinaire kunstcollectieven en soms ook met gastcuratoren. De pop-up galerie is een initiatief van Groningers Lynn Zwartsenburg en Gijs Geertzen. Zwartsenburg en Geertzen experimenteren in Groningen met de manier waarop beeldende kunst wordt gepresenteerd.

Hun doel is om kunstenaars en publiek op laagdrempelige wijze samen te brengen. Grasnapolsky wil de ruimte vergroten voor de kunstenaars uit Groningen en artistiek nieuw talent een podium bieden, en daarin vinden het festival en deze twee gastcuratoren elkaar.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jelmer de Haas

Verkoopopbrengsten volledig voor de kunstenaars
“Een galerie binnen stappen kan best spannend zijn voor niet-doorgewinterde kunstverzamelaars en ook de prijzen kunnen nogal overweldigend zijn”, zegt Zwartsenburg. “De galerie op Grasnapolsky is een plek waar bezoekers de kans krijgen om in contact te komen met lokale kunstenaars en hun diverse werken te bewonderen en zelfs aan te schaffen.

Geertzen voegt toe: “We bieden een platform voor opkomende kunstenaars om hun werk te presenteren en rechtstreeks te verkopen, zonder tussenpersonen, zodat ze de opbrengsten volledig kunnen gebruiken voor hun eigen ontwikkeling. Wij geloven dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen.”

In de Galerie De Kunstsmederij wordt het publiek meegenomen in de wereld van de kunst zonder dat het moeilijk wordt: voor de kunstenaars is het groot podium om hun werk te etaleren en te verkopen, en voor beginnende kunstverzamelaars is het een laagdrempelige opstap.

Hoe koop je kunst op een festival?
Verliefd geworden op een werk in de galerie? Kunstverzamelaars kunnen bij de Kunstbalie de prijzen van de werken inzien. Bij de Kunstbalie kan een kunstwerk via een QR-code meteen worden afgerekend. De galeriehouders begeleiden de koop.

Verdere kunst op Grasnapolsky
Naast Galerie De Kunstsmederij presenteert Grasnapolsky nog meer kunst op het festival. Het werk SAMEN is het werk van Dana Dijkgraaf en Studio Erik Stehmann en werd eerder gepresenteerd op de Dutch Design Week. Dana Dijkgraaf (1990) is een award-winnende Grafisch Ontwerper en Art Director.

Deze editie presenteert het festival ook weer een bijzondere multidisciplinaire samenwerking tussen het beeldend lichtkunstcollectief Spacelab en HIIIT, voorheen Slagwerk Den Haag. Het werk The Night Tribe van Spacelab is ook het hele weekend te zien op het festival als autonome kunstinstallatie. Ook is er een samenwerking tussen Kunstacademie Minerva en  interdisciplinair kunstcollectief WERC en werken studenten van het Noorderpoort college mee aan de aankleding van het festival.

Over de kunstenaars
In de galerie wordt werk geëxposeerd van: Sinne Brink, Jurjen Galema, Dagmar Stap, Jhonie van Boeijen, Lin-Shi Kok, Shiva Miryektah en Merel Wendt. Meer informatie over de kunstenaars vindt u hier.

Over Grasnapolsky
Galerie De Kunstsmederij is te vinden op het festivalterrein van Grasnapolsky, gehouden in voormalige strokartonfabriek De Toekomst in het Oost-Groningse Scheemda van 8 tot en met 10 maart. Het volledige weekendprogramma bestaat uit concerten, performances, installaties, inhoudelijke achtergrond- en actualiteitenprogramma’s en expedities. Voorgaande festivaledities was beeldende kunst te zien van onder meer WERC Collective, Jos Agasi, Vendel & deWolf en Studio SPÉS.

Dag- en weekendtickets voor het festival zijn verkrijgbaar via de website van Grasnapolsky. Een pendelbus brengt bezoekers van Groningen station binnen 30 minuten op het festival. Voor meer informatie over het programma en tickets, bezoek www.grasnapolsky.nl Dag- en weekendtickets voor het festival zijn verkrijgbaar via de website.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button