Op stap

Hendri Mulder: “Kinderen moeten weer leren spelen en dat kan in de speeltuin Sint Vitusholt”

- advertentie -

Winschoten – “Kinderen moeten weer leren spelen”,  zegt de voorzitter Hendri Mulder van speeltuinvereniging St. Vitusholt. Hij doelt op het feit dat kinderen veel te weinig buiten spelen, op hun slaapkamer bivakkeren en veel te lang met hun tablet of hun smartphone bezig zijn.

- advertentie -

“Een speeltuin als deze is een heerlijke uitlaatklep voor kinderen, om samen met leeftijdgenoten te spelen, klimmen, klauteren en glijden. Vanaf de Kastanjelaan zie je de speeltuin helemaal niet, maar het bestaat al bijna 70 jaar, en is in de loop der tijd behoorlijk uitgebreid. Zo is er afgelopen jaar nog behoorlijk bijgebouwd, met allemaal houten huisjes, klimtoestellen, een vijver waar men overheen kan klimmen en zelfs nog een mini doolhof,” zegt Hendri.

Tweede leukste uitje
Afgelopen jaar is deze speeltuin door de ANWB leden uitgeroepen tot het tweede leukste uitje van de provincie Groningen. Op dit moment zijn op de zaterdagen nog vrijwilligers aan het werk om ‘Het land van Pegeltje’ en de toestellen klaar te maken voor het seizoen van 2024. Pegeltje is de mascotte van deze Winschoter speeltuin.

Er wordt ook wel eens geroepen dat deze speeltuin De Efteling van het noorden is. Dit heeft te maken met dat men het helemaal niet verwacht, zo’n mooie plek voor kinderen in alle leeftijdsgroepen. Zo is er een speciale plek voor kinderen tot en met 4 jaar, met een mooie grote zandbak en simpele, maar vooral veilige speeltoestellen. Toestellen waar ze vanaf jongs af aan leren omgaan met ‘vallen en weer opstaan’.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Oud papier ophalen
“Ik ben op mijn 15e hier begonnen met oud papier ophalen en in het millenniumjaar 2000 ben ik bestuurslid geworden en vanaf 2005 ben ik al voorzitter. Dus ben ik inmiddels al 37 jaar werkzaam als vrijwilliger bij deze vereniging. Deze vereniging is ontstaan in 1957, waarin vier mannen de koppen bij elkaar hebben gestoken en ze zaten bij een tuinhekje, waar op dat moment een motorrijder voorbij kwam racen. Dit vonden ze veel te gevaarlijk voor de kinderen en zeiden toen ‘wij moeten een speeltuin creëren’. “

“Boswachter De Jong heeft deze mannen er attent op gemaakt dat achter het vroegere WVV terrein een braakliggend stuk grond lag. Die procedure is toen in een stroomversnelling geraakt, waardoor in juli 1958 de officiële akte is opgesteld voor de Speeltuinvereniging Sint Vitusholt,” aldus Hendri Mulder.

Naast de speeltuin is er ook een soort buurthuis, helemaal gericht op de directe omgeving. Hier vindt volksdansen plaats, bingo’s, kinderfeestjes etc. Helaas bestaan ook veel activiteiten niet meer, zoals darten, carnaval etc.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Altijd wat te doen
“Wij hadden elke middag en avond hier wat te doen. Van timmerclub, een recreatieve club voor 13 jaar en ouder, een knutselclub, een meisjes handenarbeid club, op de donderdagavond kinderdisco, met aansluitend disco voor kinderen van 13 jaar en ouder tot en met klaverjasavonden. Ook bruiloften zijn hier gehouden”, zegt Hendri.

Van al deze clubs is niets meer over en dat vindt Hendri erg jammer. Zelfs een dartclub is er niet meer, terwijl deze club hier altijd heel goed heeft gedraaid. Gelukkig is er nog wel de toneelvereniging die elk jaar een voorstelling geeft. Ook het Winschoter stadsjournaal is hier nog 2 keer per jaar.

Hoge kosten
Wat de speeltuin betreft komt de vereniging de komende jaren nog wel voor hoge kosten te staan. Zo moet de klimtoren vervangen worden. Deze is uit 2009 en kan nog wel een aantal jaren mee, maar een soort gelijke toren kost al snel € 90.000,00.

De entreeprijs is voor elk kind € 1,00, maar een gezinsjaarkaart t/m 17 jaar kost € 20,00. Dit geld heeft de vereniging ook hard nodig, want de maandelijkse kosten aan onderhoud en energielasten zijn al bijna € 1.400,00.

Toch kijkt de vereniging met super veel enthousiasme naar de toekomst, want met zo’n 30 vrijwilligers die er veel tijd en energie in steken, moet deze speeltuin en buurthuis, volgens het bestuur van deze vereniging de tand des tijds goed kunnen doorstaan.

Het adres: Kastanjelaan 63

 

 

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button