Op stap

Trekpaarden slepen bomen uit bos Heiligerlee

- advertentie -

Heiligerlee – Afgelopen zaterdag was de Groengroep Heiligerlee aan het werk in het natuurgebied “op de hoogte”.  Groengroep Heiligerlee is een groep vrijwilligers die onder andere hier in het bos werkzaamheden verricht zoals het snoeien en opruimen van het oude hout.

- advertentie -

Groengroep Heiligerlee
Berny Jansema, bestuurslid groengroep Heiligerlee; “In 2014 is er een nieuw bestuur voor de Vereniging Dorpsbelangen Heiligerlee aangetreden. Die kwam meteen voor de uitdaging te staan om een zogenaamde Groengroep in het leven te roepen. Dit kwam voort uit een convenant, getekend door de Gemeente Oldambt, Staatsbosbeheer en het vorige bestuur Dorpsbelangen, om het beheer van de nieuw aangelegde Beleefroute “Slag bij Heiligerlee” in recreatiegebied de Hoogte op zich te nemen.

Vanuit Dorpsbelangen is er toen een oproep gedaan om vrijwilligers te werven en al snel was er een groepje van een man of tien die zich hiermee bezig is gaan houden.

In overleg met SBB (Staatsbosbeheer) wordt er jaarlijks een actieplan gemaakt en vooral in de winterperiode voert de Groengroep beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit in het bos. Dit varieert van het snoeien van bramen tot het zagen van bomen.

De gezaagde bomen worden als brandhout verkocht en met de opbrengst daarvan kan de Groengroep zichzelf bedruipen. ”

Omdat het slepen met bomen best een zware klus is, is er al vrij snel, met subsidie van de gemeente, een trekkertje aangeschaft. Deze dag werden de boomstammen echter uit het bos gehaald door trekpaarden. Het leek even “vroeger tijden”, maar hoe praktisch het is blijkt wel wanneer de paarden moeiteloos door de begroeiing lopen over de zompige ondergrond. Daar waar machines niet zouden kunnen komen zonder veel te vernielen.

Trekpaarden
Door een gelukkig toeval kwam de Groengroep in gesprek met iemand uit Westerlee die als hobby werkpaarden heeft en aangaf erg graag met zijn paarden te komen helpen. Hij bleek niet alleen te zijn. Het is een grote club enthousiastelingen (zowel paarden als menners) die graag een paar keer per jaar komen helpen.

Nadat de paarden dan ook in het gareel ( een gareel verdeelt de druk over de borst en schouders van het paard) waren ingespannen sleepten ze beurtelings fikse stammen uit het bos.  Een samenwerking tussen menner en paard. Een paard heeft een breed blikveld, maar wat er vlak voor zijn neus is kan hij niet zien. Er moet dus een groot vertrouwen in zijn begeleider zijn om zomaar een dicht bos in te lopen. De paarden luisterden dan ook naar commando’s als “links” en “rechts”.

Twee Groninger paarden, een Comtois (Frans trekpaard), een Fjord en zelfs een Shetlander waren samen met hun menners hard aan het werk. Toegegeven, de Shetlander sleepte niet de grootste stammen, maar droeg zeker bij om alle resten op te ruimen.

Dit was voor nu de laatste keer dat er bomen uit het bos gesleept werden, vanaf volgende week gaan de trekpaarden op verschillende locaties ploegen en eggen.

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button