Cultuur

Irdorath opnieuw naar Middeleeuws Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Even terug in de tijd…In augustus 2019 trad Irdorath, een fantasy folkgroep uit Belarus op tijdens Middeleeuws Winschoten. Irdorath is opgericht in 2011 door Vladimir en Nadezhda Kalach. De nummers zijn veelal gebaseerd op folk thema’s maar ook fantasiethema’s en maatschappij kritische teksten staan op het repertoire.

- advertentie -

Belarus, Wit-Rusland,  is gelegen in Oost-Europa, ingesloten door Rusland, Oekraïne, Polen, Litouwen en Letland. Oorspronkelijk was Belarus een van de Sovjetrepublieken, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde het zich in 1991 onafhankelijk.

Belarus wordt vaak de laatste dictatuur van Europa genoemd. Aleksandr Loekasjenko reageert met ijzeren hand en duld geen tegenstand. Oppositiekandidaten werden in aanloop naar verkiezingen vastgezet, internationale waarnemers werden geweerd. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren.

Tijdens een van deze demonstraties in de zomer van 2020 speelde Irdorath een protestsong voor de democratie. Op 2 augustus 2021 werden tijden het verjaardagsfeest van zangeres Nadezjda Kalach alle aanwezigen door de veiligheidsdiensten aangehouden. Een aantal mensen kreeg 15 dagen gevangenisstraf vanwege ongehoorzaamheid tijdens de aanhouding, vijf mensen kregen langere gevangenisstraffen, waaronder de bandleden die ieder tussen anderhalf en twee jaar gevangenisstraf opgelegd kregen.

De eerste vier maanden zaten zij zonder vonnis gevangen, een lange periode van onzekerheid. De laatste tijd van hun gevangenschap brachten zij door in een strafkolonie waar zij het nummer “Zorami” schreven;  “the song gave hope and self-belief in this cold ocean of injustice. Yes, we got out of there,  but…..”

In juni 2023 kwamen de leden van Irdorath vrij, de komende editie van Middeleeuws Winschoten zullen ze op 17 en 18 augustus weer optreden in het Stadspark.

- advertentie -

Niet de vrijheid hebben om je mening te uiten, aangehouden worden omdat je een protestsong speelt. Hier is het, gelukkig, ondenkbaar. Hoe anders kan het zijn, slechts 1500 kilometer van hier.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button