Gemeente

Gemeente zet het project met de wormenbakken van Dutchworms voort

- advertentie -

Winschoten – Het project met de wormencontainers binnen de gemeente Oldambt krijgt een behoorlijke uitbreiding. Bij wijze van proef zijn in eerste instantie 2 containers ingezet en hebben vandaag, maandag 18 maart, een uitbreiding gekregen met 4 containers van Dutchworms uit Oostwold.

- advertentie -

Enkele flats doen aan dit project mee en bewoners hiervan hebben kleine emmers gekregen, waar ze resten etenswaren in kunnen doen. Deze emmers worden een paar keer per week geleegd en opgehaald door de mannen van de ‘Voedselfiets’ van de gemeente. Deze legen de fiets vervolgens in de wormenbak.

Pilot bleek enorm succesvol
Gerben Mekelenkamp van Dutchworms: “Wij zijn in eerste instantie een pilot gestart met 1 wormencontainer. Een dergelijke container kan 50 kilo per week verwerken om compost te verkrijgen. Na een jaar is deze pilot geëvalueerd en het bleek zo goed te gaan. Wij zitten nu in fase 1 en hebben sinds vandaag 6 bakken. Het komend jaar komen er nog 6 bakken bij”.

Deze bakken zijn uniek voor Nederland en zijn ontworpen door Dutchworms uit Oostwold. “Deze bakken worden door een bedrijf ook in Oostwold gemaakt. Wij zijn een echt familiebedrijf, want mijn vader zit al dertig jaar in de wormen en samen met mijn broer vormen wij het bedrijf. Wij zijn ook van plan om in andere gemeenten een dergelijk project te starten, met de gemeente Oldambt als referentie.”

(lees verder onder de foto)

Definitief project
De compost die uit deze wormenbakken komt blijft binnen de gemeente en wordt gebruikt voor de plantsoenen.  Wethouder Jurrie Nieboer: “Vorig jaar hebben wij als gemeente besloten om deze pilot om te zetten naar een definitief project. Het is zo succesvol gebleken dat er nu 600 adressen bij zijn gekomen”.

“Bovendien zijn de mensen in de hoogbouw blij met dit project, zo kunnen ze hun ‘groenafval’ toch kwijt. Wij zijn blij met de samenwerking tussen de gemeente en Dutchworms. Zij schrijven immers op hun website ‘verzorg de worm net zoals je huisdier’. Met de komst van de nieuwe bakken wordt het project alleen maar mooier. De nieuwe fietsen worden bestuurd door mannen van Afeer en Cosis en daar ben ik ook enorm trots op”, aldus Jurrie Nieboer.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button