Gemeente

Burgemeester Sikkema ”Signalen van ondermijnende criminaliteit moeten eerder herkend worden”

- advertentie -

Winschoten – Het Platvorm Veilig Ondernemen Noord-Nederland (PVO) ligt deze woensdag met een jacht in de Winschoter haven aan de Havenkade-West. De bedoeling van dit bezoek is om ondernemers, medewerkers  en bezoekers in Winschoten in het havengebied bewust te maken van verdachte situaties.

- advertentie -

Het gaat hierbij om situaties die kunnen wijzen op ondermijnende criminaliteit, van hoe herken je de signalen, waar moet je op letten en wat doe je als je verdachte omstandigheden ziet.

Antwoord
Op deze escape boot kun je antwoord op je vragen krijgen en een toelichting van de adviseurs van het PVO. Een bezoek aan de boot kun je je aan de spel onderwerpen, waarin je in teamverband uitgedaagd wordt om signalen van criminaliteit te herkennen.

Thema’s die tijdens dit spel aan bod komen zijn onder andere mensenhandel, drugs, witwassen en illegaal verblijf. In de escaperoom krijgen de deelnemers 30 minuten de tijd om foute keuzes te vermijden en uitdagende puzzels op te lossen.

Belangrijk
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: “Ondermijning in de brede zin van het woord vind ik een heel belangrijk onderwerp; waar we over moeten praten, want dit speelt in Groningen, maar ook zeker in Oldambt. Het is heel goed om bewustwording te creëren van welke signalen kun je zien als ‘ik vind dit gek, wat is er aan de hand’. Dit vind ik belangrijk van deze escaperoom, dat mensen bewust worden van signalen die gewoon lijken, maar kloppen net niet.”

“En als je ondermijning aanpakt en dan is natuurlijk de politie en de gemeente aan zet, maar wij hebben de samenleving hierbij nodig. Wij hebben vandaag in deze escaperoom kunnen ervaren om mensen spelenderwijs bewust te maken van wat er zich overal afspeelt. En de dingen die wij hier gezien hebben kunnen zich overal voordoen, bij een boerderij, op een bedrijventerrein, maar ook in woningen. Maar wij hebben hier ook een haven en daar moeten wij ook alert op blijven”, aldus de burgemeester.

Bewust maken
Grietje van der Meulen communicatieadviseur van het PVO: “Wij zijn gevraagd om met de escapeboot rond te varen door het noorden, om ondernemers bewust te maken van de gevaren van de signalen van ondermijnende criminaliteit. De escapeboot is ingericht met signalen van nautische ondermijning en dat kunnen allerlei dingen zijn.”

“Wat wij hier mee willen doen is om ondernemers in Winschoten te benaderen, om signalen te herkennen van hé dat zou wel iets te maken kunnen hebben met ondermijning. Wij richten ons vandaag hoofdzakelijk op nautische ondermijning, Maar wat ons platvorm doet is veel breder om ondernemers weerbaar te maken tegen verschillende vormen van (georganiseerde) criminaliteit”, zegt Grietje van der Meulen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button