Sport

Documentaire ‘Vallen & Opstaan’ Meike Veen gelanceerd

- advertentie -

Westerlee – Op je twintigste het onderwerp zijn van een documentaire, voor schaatstalent Meike Veen is dit werkelijkheid. Dankzij een afstudeeropdracht van een media stagaire bij het team van Meike, TalentNED is er een prachtige ruim 30 minuten durende film gemaakt. En deze ging 28 maart in premiere in het dorpshuis van Westerlee.

- advertentie -

Verrassing
De avond was voor Meike een grote verrassing. Familie, vrienden, kennissen en (oud)teamgenoten waren naar De Tille in Westerlee gekomen. Dat de film een keer ergens getoond zou worden, dat wist ze wel. Maar waar, wanneer en hoe was nog niet vastgelegd. Dacht ze …. bij binnenkomst verwelkomde Thomas Waanders haar op haar feestje.

Waarop Meike antwoordde: “Dit is toch de mooiste plek om dit feestje te houden.”
Henk Elderman was er als gastheer om de avond aan elkaar te praten en hij begon met een paar gesprekjes met TalentNED directeur Gerard Kemkers, opa Veen en de documentairemaakster. Na de film kwam Meike zelf ook nog aan het woord.

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

TalentNED
Getalenteerde Nederlandse sporters worden bij TalentNED goed voorbereid om op het hoogste prestatieniveau te komen. En Meike was een talent die voor dit programma in aanmerking kwam. Gerard Kempkes zag bij Meike potentie. “Je ziet iets in een sporter en dat had ik bij Meike. En als dan na twee intensieve jaren, met tegenslagen die leermomenten werden en vooral de vele verbeteringen en groei, Meike zo goed presteert, dan is dat mooi. En we hebben ook in het traject naar de nieuwe sponsor begeleiding kunnen geven. Hoe fijn om haar te helpen om door te stromen naar de top en daarmee een kans om een baan in de topsport te vinden en je droom uit te laten komen.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Documentaire maakster Norah Knoef
Een half jaar lang werd Meike gevolgd met de video camera. “Ik kwam bij TalentNED omdat ik zelf affiniteit heb met wedstrijdsport wielrennen,” vertelt Norah. “Ik heb bij Communicatie veel geleerd en voor mijn afstudeerproject koos ik er voor iets met video te doen. Meike was met haar verhaal en uiteraard talent, een goede keuze.” Dat deze keuze ook nog eens afgesloten kon worden met zo veel gouden medailles, dat is iets waar je alleen maar op kunt hopen. “We hebben een half jaar lang intensief samen gewerkt en ik kan wel zeggen, doordat we ons beide goed open stelden, heb ik mooie gesprekken gevoerd en de juiste beelden er bij kunnen maken.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Interviews
De vele gesprekken die zijn opgenomen, waren niet alleen met Meike maar zeker ook met het team om haar heen. “De insteek was een inkijk te geven van het leven van een jonge topsporter. Ik heb wekelijks gefilmd en we hebben ook veel samen besproken. Het schaatsen is iets wat bij Meike in de genen zit. Opa Fokko Veen en vader Erwin hebben beide wedstrijden geschaatst en dus was dat een mooi gegeven om mee te nemen. Ook het team van TalentNED komt vanzelfsprekend goed in beeld. Door op diverse locaties te filmen, zowel in het huis waar de jonge talenten bij elkaar wonen als tijdens trainingen en wedstrijden, krijgt de kijker een aardig beeld van hoe het dagelijkse leven er van een sporttalent uit ziet.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Vallen & Opstaan
Door in de documentaire gebruik te maken van oude privé beelden, intense opnames bij de fysio na een elleboog operatie en beelden van trainingen en wedstrijden, wordt de kijker meegenomen in de belevingswereld van Meike. Wordt het ook duidelijk dat het behalen van bepaalde doelen, veel inzet vraagt. Consequent trainen, dingen laten zoals veel en laat stappen in de puberteit, leren omgaan met tegenslagen. Maar ook kwamen er quotes voorbij die Meike typeerden: doorzetter, het combineren van sociaal zijn door anderen te helpen maar zeker ook voor jezelf kiezen, steeds weer mogelijkheden zoeken, groeiend zelfvertrouwen. En een mooie uitspraak van Meike haar vader: “Wat je ook gaat bereiken, blijf plezier houden in de sport.”

Film online
De documentaire ‘Vallen & Opstaan’ is binnenkort online te bekijken. Zodra dit het geval is, zullen wij hier de link plaatsen.

Henk Elderman, sportverslaggever RTV Noord
TalentNED medewerkers:
Gerard Kemkers, directeur
Thomas Waanders, manager talentontwikkeling & algemene zaken
Stefano Donagrandi, trainer/ coach schaatsen
Aafje van Baal, fysiotherapeut Pro-F
Norah Knoef, stagaire / documentaire maakster

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button