Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

‘Een doos vol verdriet’ een boek dat het gezicht is geworden van het verzet in Oldambt

- advertentie -

Finsterwolde – Groot was de belangstelling voor de presentatie van het boek ‘Een doos vol verdriet’ van Cees Stolk uit Nieuwolda woensdagmiddag in de kantine van MFC De Hardenberg.

- advertentie -

Dit boek moet de mensen die in het verzet in het Oldambt hebben gezeten een gezicht geven. Het gaat in dit boek om 26 verzetsmensen, naar wie een straat binnen de gemeente is vernoemd. Maar slechts weinigen weten wie deze 26 mensen waren.

Een waardige rechtzetting van de geschiedenis
Cees Stolk: “Het is een late, maar waardige rechtzetting van de geschiedenis en in elk geval een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor ons leven in vrijheid. Zeker in de huidige tijd, waarin de democratie onder druk staat en vrede en veiligheid niet zo vanzelfsprekend zijn”.

Maar wie waren die anderen? Wat dreef hen? Wat was hun verzet en hoe kwamen zij om? “Deze vraag bleef mij bezighouden en ben dus op zoek gegaan naar de levens van deze verzetsmensen. Van de 26 overleefden slechts zes de verschrikkingen van de Duitsers in WO II. Aan de hand van opgespoorde documenten, foto’s, brieven en flarden, soms bittere, herinneringen wilde ik die mannen en vrouwen een gezicht geven, hen ‘tot leven’ brengen’, aldus de schrijver.

Overhandiging
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema had de eer om drie exemplaren te overhandigen aan nazaten van deze verzetshelden. Dit waren Trijntje Alles-Nap, Fennie Carmio-Schöder en Roel van de Keijser.

Burgemeester Sikkema: “Wij hadden veel verzetshelden die actief waren, maar daar is heel weinig over bekend. Er werd bijna nooit over gesproken. Maar door er over te blijven vertellen, daarmee houd jij die mensen in ere, die zich enorm hebben ingezet tijdens deze oorlog, en tegelijkertijd vertel je deze verhalen door aan de nieuwe generaties, zodat men er bewust van raakt van ‘dit heeft hier wel plaatsgevonden’.”

 

Juist moment
“Ik denk dat de presentatie op een juist moment gekozen is, want wij leven nu wel in vrijheid, maar we zien ook dat die vrijheid steeds beperkter wordt. De oorlog komt steeds dichterbij en daarom is het belangrijk dat deze verhalen in het licht worden gezet”, aldus burgemeester Sikkema.

Cees Stolk: “De mensen met wie ik allemaal heb gesproken hebben mij een glimp laten opvangen van een van hun naasten”.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button