Algemeen

Nationaal Coördinator Groningen neemt Duurzaam Herstel mee in de versterking

- advertentie -

Groningen – Vanaf nu kan Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor alle nog te versterken woningen de versterking combineren met de IMG-tegemoetkoming ‘Duurzaam Herstel’. Met Duurzaam Herstel kan NCG constructieve problemen aanpakken die bij aardbevingen herhaalschade kunnen veroorzaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om funderingsproblematiek of problemen met het dak.

- advertentie -

Duurzaam Herstel is een tegemoetkoming van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het doel van duurzaam herstel is de kans op terugkerende schade (herhaalschade) bij aardbevingen te verkleinen. Door de versterking te combineren met duurzaam herstel heeft een eigenaar maar één keer overlast van werkzaamheden. Duurzaam herstel is alleen mogelijk als de woningeigenaar aan alle voorwaarden voldoet.

Constructieve problemen aanpakken
Tot nu toe werden verzwakte constructies alleen in de versterking meegenomen als dat nodig was voor de veiligheid. Slechte funderingen die geen invloed hebben op de veiligheid namen we niet mee tijdens de versterking van een woning. Deze nieuwe tegemoetkoming maakt het mogelijk dat dit wel gebeurt als dit herhaalschade kan verkleinen.

Duurzaam Herstel in het kort
Bij woningen die mogelijk in aanmerking komen voor duurzaam herstel starten we met een constructief onderzoek. Een bouwkundige onderzoekt of de constructie van de woning – hoe is de woning gebouwd – kan leiden tot herhaalschade. Is dat het geval? Dan pakt NCG het herstellen of verbeteren van de woningconstructie tegelijk op met het versterken van de woning. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat maatregelen worden genomen om de dakconstructie of de fundering te verbeteren.

Bij 64 woningen is NCG al gestart met een constructief onderzoek. Uit deze onderzoeken moet nog blijken of duurzaam herstel nodig is.

Wie komt in aanmerking voor versterking en duurzaam herstel?
Alle woningen die nog versterkt moeten worden komen in aanmerking voor duurzaam herstel als:

  • er nieuwe of verergerde schade is aan de woning en de schade gemeld is bij het IMG;
  • de eigenaar meer dan 15.000 euro schadevergoeding heeft ontvangen;
  • constructieve problematiek leidt tot herhaalschade;
  • de woning niet bedrijfsmatig verhuurd wordt.

Zelf aanmelden voor duurzaam herstel niet mogelijk
Een woningeigenaar kan zichzelf niet aanmelden voor duurzaam herstel. NCG en IMG selecteren de adressen die in aanmerking komen voor duurzaam herstel uit de versterkingsopgave. Eigenaren die starten met de planvorming voor de versterking en meer willen weten kunnen contact opnemen met hun contactpersoon bij NCG.

Niet in de versterking? Toch duurzaam herstel?
Een woningeigenaar van wie de woning niet in de versterkingsopgave zit, maar die wel meer wil weten over duurzaam herstel kan bij het IMG terecht. Meer informatie is te vinden op de website van het IMG.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button