Op stap

De nationale molen en gemalen dagen 2024

- advertentie -

Oldambt – Ook het Museum Stoomgemaal Winschoten is geopend op zaterdag 11 en zondag 12 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur. Er zal vanaf 10:00 uur elk half uur een rondleiding zijn.  Tijdens deze dagen zal het gemaal NIET onder stoom zijn. Bezoekers zijn die dag natuurlijk meer dan welkom en de toegang is gratis. Na een bezoek kan men nog genieten van een kopje koffie of thee met uitzicht op het gemaal.

- advertentie -

“Wij nodigen u uit om langs te komen. Kom zien wat de vrijwilligers van het stoomgemaal de afgelopen jaren hebben gepresteerd. De ketel is opnieuw gekeurd. Dat ging niet zo maar, daar heeft men heel wat werk voor moeten verzetten!” aldus de organisatie.

Zendamateurs
De molen en gemalen dag is eigenlijk een internationaal gebeuren. Net als eerdere jaren slaan de Radio Zendamateurs dat weekend hun “kamp” ook weer bij het gemaal op. Een samenwerkingsverband dat in 1996 is ontstaan in Engeland. Er was ooit een molenaar, tevens zendamateur, in Engeland die het leuk vond om van uit zijn molen de rest van de wereld aan te roepen. En dat heeft zich inmiddels over de gehele wereld verspreid.

Wind, stoom en radiotechniek waren de eerste stappen naar onze gemoderniseerde samenleving. Het stoom gemaal is nog echt een overblijfsel uit de ouwe tijd. De zend/ontvangers die gebruikt worden op deze dagen …. zijn wel wat moderner. Kom langs om te zien wat een Radio Zendamateur doet.

Op deze twee dagen worden er rondom het gemaal elektronische vosjes uitgezet, deze kunnen opgespoord worden met pijlontvangers! Vorig jaar leerden we dat de volwassenen daar toch best wat moeite mee hadden,
er is zelfs iemand verdwaald, dus dit jaar verzoeken wij de jeugd de volwassenen te begeleiden!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button