Algemeen

Zorgorganisaties Oost-Groningen werken samen voor snellere plek in revalidatiecentra

- advertentie -

Oldambt – Zorggroep Meander, Oosterlengte, Revalidatiecentrum Eemsdelta en het Ommelander Ziekenhuis willen patiënten de beste zorg op de juiste plek bieden. Om de doorstroom van patiënten te verbeteren, werken de vier zorgorganisaties sinds oktober 2023 intensiever samen. En met succes, want de doorstroom van het ziekenhuis naar de revalidatiecentra is sindsdien verbeterd. Daarom krijgt de samenwerking een vervolg.

- advertentie -

Wekelijks overleg over knelpunten en oplossingen
Het is landelijk een veelvoorkomend en toenemend probleem: patiënten die langer noodgedwongen in het ziekenhuis moeten blijven, omdat er elders geen geschikte plek is. Hierdoor krijgt de patiënt niet altijd de juiste zorg op de juiste plek. De vier samenwerkende zorgorganisaties hebben als proef daarom vier maanden lang, van oktober 2023 tot en met januari 2024, wekelijks overleg gevoerd over patiënten met een indicatie voor revalidatie.

Er werd gekeken naar problemen en knelpunten, bijzondere casussen, patiënten die langere tijd in het ziekenhuis liggen en welke problemen er de komende weken worden verwacht in de doorstroom. Vervolgens kwamen de zorgverleners van de verschillende partijen gezamenlijk tot oplossingen om patiënten sneller te kunnen laten doorstromen. Zo werden complexe uitplaatsingen besproken om meer gevoel en inzicht te krijgen bij de situatie van de patiënt. Op deze manier kon voor een gerichte oplossing worden gekozen.

Samenwerking krijgt vervolg
Onlangs is de evaluatie van de proef afgerond. Daaruit bleek dat de vier samenwerkende zorgorganisaties nu meer inzicht hebben in de belemmeringen, waardoor er ook oplossingen ontstaan om de doorstroom te verbeteren. Ook weten de zorgverleners van de verschillende organisaties elkaar beter te vinden. Tussen de partijen is afgesproken dat de intensieve samenwerking een vervolg krijgt. Niet alleen voor patiënten met een indicatie voor revalidatie, maar ook voor patiënten die bijvoorbeeld een plek nodig hebben in een verpleeghuis.

Groninger Kracht
Het verbeteren van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg, ook in de toekomst, staat bij deze samenwerking voorop. De samenwerking en de afspraken tussen de vier organisaties sluiten aan op het samenwerkingsverband Groninger Kracht (www.groningerkracht.nl).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button