Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Opinie en verhaal

Column: Wacht maar tot je vader wéér thuiskomt!

- advertentie -

Enkele weken geleden schreef ik hoe bijzonder het was dat mijn vader na enkele jaren weer eens bij ons thuis op bezoek kwam. Dat had ik namelijk niet meer verwacht, puur vanwege het feit dat hij mijn dementerende moeder verzorgde. De reden van zijn bezoek was een doorverwijzing van het MC Leeuwarden naar het UMC Groningen. Hij had iets met zijn oog en daar hadden ze in Groningen meer kennis van volgens de Oogarts in Leeuwarden.

- advertentie -

Nou, dat verhaal heeft een vervolg gekregen.

Want er was inderdaad iets loos met zijn oog, genetisch bepaald zelfs. Gelukkig openbaarde het zich pas op latere leeftijd. Hij is bijna 90 jaar jong, heeft als kind de oorlog meegemaakt, heeft op de Ambachtsschool het Timmermans vak geleerd in de tijd dat steigerbuizen nog op de fiets meegenomen werden naar de werkplek en de zakken cement nog 50 kg wogen, is 65 jaar getrouwd geweest met wijlen mijn moeder, heeft samen met haar drie kinderen opgevoed, heeft ooit als hulpsinterklaas zijn op hol geslagen paard in de Dorpstraat weer in bedwang gekregen, is opa van 8 kleinkinderen en 1 in de bonus, heeft inmiddels 7 achterkleinkinderen en 1 is onderweg, woont nog steeds op zichzelf, is zelfredzaam en dan doel ik op koken, wassen, strijken, ramen lappen, autorijden, Whatsappen en mailen, is tussen de ietwat dove oren nog scherp van geest en, last but not least, heeft al zijn vaccinaties gehad.

En heeft een flinke dosis geluk wat zijn gezondheid betreft.

Hij moest terugkomen voor een ingreepje: “Nu moeten mijn eigen ramen worden gelapt!” Daags ervoor werden de voorbereidingen getroffen, Project ‘Pa naar UMCG’ was gestart. Ik appte mijn vader: “Pa, wat wil je eten zondag? Asperges? Net als laatst? Of liever wat anders? Nasi? Spaghetti? Of zullen we weer Chinees halen?” Vroeg ik hem in de app. “Dat laat ik aan jullie over.” Antwoordde hij. “Oké, lastig kiezen dan..” Appte ik weer. “Zo gaat dat mij ook.” Antwoordde hij weer. “Maar het is nu aspergetijd…”. reageerde ik, waarmee ik eigenlijk al een keuze gemaakt had want ik weet dat hij gek op asperges is. Hij reageerde met zijn gebruikelijke gevatheid:

“Ga dan gewoon met je tijd mee.”

Zuslief bracht Pa naar de boot van half vijf en broer en schoonzus haalden hem zondagmiddag van de boot in Harlingen en reden daarna naar Winschoten. We aten met zijn allen met smaak de asperge maaltijd, nu wel afgetoet met Groninger aardbeien. De volgende dag reden wij met Pa naar het UMCG. Hij wilde nog even naar de wc en toen hij daar weer afkwam, hoorde ik hem vraagtekens zetten bij de uitvoering van deze toiletruimte: ‘Waarom twee deuren voor één wc?’ Ook zijn architectonische kennis was nog steeds prima in orde. Toen hij na zijn behandeling zich weer bij ons voegde in de wachtkamer, vertelde hij droog dat het allemaal best meegevallen was en dat de arts een aardige kerel was.

Daarna gingen we even wat eten, want de lunch was erbij ingeschoten.

We hadden alle drie wel trek in wat want het liep al tegen drie uur. Trek die mij ook weer verging want tijdens het eten van een broodje vertelde hij nog even hoe de behandeling gegaan was. Want dat ramenlappen liep toch anders dan hij verwacht had. Ze deden dat niet met een sponsje en een ramenwisser maar met een soort scheermesje!

We besloten dat hij de hersteldagen bij broer en schoonzus in Workum zou doorbrengen.

Hij sliep heel goed die nacht en de volgende dag vermaakte hij zich met een bezoek aan het Jopie Huisman museum, samen met twee van zijn achterkleinkinderen waarop gepast werd. Die avond keek hij voetbal met mijn broer en zag hij hoe Barcelona verloor van PSG. Het schema om het oog te druppelen liep ook prima en een paracetamolletje voldeed als pijnstiller.

Die nacht sliep hij niet goed.

De oorzaak was een klacht die hem de laatste jaren al een paar keer getroffen had. Dit speelde weer op en door het bloedverlies werd hij beroerder en beroerder. Hierdoor moest er een andere gang genomen worden, de gang naar het ziekenhuis. Mijn broer belde mijn zus op Terschelling en daarna mij om ons op de hoogte te brengen van de nieuwe situatie. Een situatie die we allemaal even niet hadden zien aankomen.

Vooral omdat het de dag ervoor best goed ging met hem.

Via de familie app communiceerden we nu verder en rond half twaalf werden de berichten ineens zeer verontrustend. Mijn zus vroeg of ze moest komen want dan boekte ze de boot van half een, maar haar beide broers reageerden niet. Dat kwam natuurlijk omdat ze niet wisten hoe hier mee om te gaan. Mijn vrouw gaf er uiteindelijk een klap op want ze snapte dat mijn zus nu bij haar vader wilde zijn, het overlijden van háár vader vorig jaar nog vers in het geheugen. Dat zetje had ik ook nodig en ik appte dat ik haar met de auto zou oppikken in Harlingen.

Dankzij onze werkgevers én collega’s moet ik erbij zeggen, die gaven ons de gelegenheid.

Zonder dat ik 130 km per uur hoefde te rijden kwam ik toch op tijd aan in Harlingen en waren mijn gedachten even bij de formerende partijen. Die waren weer lekker populistisch bezig in deze barre tijden met échte problemen en wilden nog even scoren bij hun achterban! Gauw zette ik het van mij af en even later reed ik samen met mijn zus naar Leeuwarden waarna we niet veel later naast zijn bed stonden. Mijn zus gaf Pa een kus en zei: “Nou Pa, je hebt ons flink laten schrikken! Zijn antwoord:

“Ja meisje, je zal weten dat je een ouwe vader hebt.”

De praatjes kwamen alweer terug en met het uur zagen we hoe er weer wat kleur op zijn wangen terugkwam.

Afgelopen vrijdag werd hij ontslagen uit het ziekenhuis en verblijft hij nog een paar dagen bij mijn broer in Workum. Gistermorgen stuurde hij weer een berichtje: ‘Goed geslapen, lekker ontbeten en nu lekker met mijn rug in de zon het blad ‘Schylge myn Lântse’ lezen.’

Hij is bijna weer thuis!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button