Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Overheden EDR slaan handen ineen tegen ondermijning en georganiseerde misdaad

- advertentie -

Bad Nieuweschans – In de maanden januari en februari dit jaar zijn ongeveer 120 professionals uit de regio Noord Nederland en Noord Duitsland bevraagd over de aanpak van ondermijnende misdaad in de Eems Dollard Regio. Dit is een gebied dat de 3 noordelijke provincies en een even groot gebied in Duitsland omvat.

- advertentie -

Maandagmorgen is in het EDR gebouw in Bad Nieuweschans, naar aanleiding hiervan een presentatie geweest van 3 burgemeesters uit deze regio, hoe de handen ineen worden geslagen om hoe deze ondermijning en georganiseerde misdaad vorm wordt gegeven en aan te pakken. Deze burgemeesters zijn: Klaas Sloots (Stadskanaal), Claus-Peter Horst (Stadt Leer) en Stephan Eiklenborg (Gemeinde Sande).

Georganiseerde criminaliteit
Ondermijning is een ‘containerbegrip’. Het betreft georganiseerde criminaliteit (o.a. drugs- en mensenhandel, witwassen)  waarmee veel geld wordt verdiend en gaat hand in hand met corruptie en infiltratie van bestuur en de leiding van bedrijven en instellingen.

Hierbij is er sprake van oneerlijke concurrentie en zijn de onder- en bovenwereld vaak verweven. Er vindt bedreiging, intimidatie en geweld plaats. Dit alles leidt tot verlies van gezag van en het vertrouwen in de rechtsstaat. En tot gevaar voor burgers en bedrijven. Dit zoals zwaar geweld dat criminele netwerken toepassen, zoals ontploffingen in woonwijken en plofkraken.

Onvoldoende gemeld
De enquête laat zien dat onder de ondervraagden in Nederland 89% zich bewust is van ondermijning in de eigen omgeving, in Duitsland ligt dit percentage lager, namelijk 65%. Het laat verder zien dat ondermijning onvoldoende wordt gemeld.

De grensregio is kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit. Daarom is het van groot belang dat de verschillende gemeentes samenwerken op het effectief bestrijden hiervan. Gelukkig gebeurt dit al op grote schaal langs de gehele grensstreek Nederland – Duitsland.

Beide kanten van de grens
Gemeenten aan beide kanten van de grens dragen bij aan een multidisciplinaire aanpak. Het raakt veel verschillende werkgebieden van de gemeenten: woon- en leefomgeving, veiligheidsbeleid, vergunningen, inkoop en aanbesteding en het democratisch bestuur.

RIEC
Het Regionale Informatie- en Expertisecentrum Noord richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Het RIEC Noord verbindt informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties. Overheidsinstanties die hierbij zijn aangesloten zijn: de politie, de douane, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en de FIOD, IND, UWV en NVWA.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button