Cultuur

Ennemaborg in Midwolda ruim een eeuw ouder dan gedacht

- advertentie -

Midwolda – De Ennemaborg in Midwolda is waarschijnlijk veel ouder dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit bouwhistorisch onderzoek dat in de borg is uitgevoerd in opdracht van eigenaar Het Groninger Landschap. Het bouwwerk stamt niet uit het begin van de 18de eeuw, zoals tot nu toe werd aangenomen, maar is ruim een eeuw ouder. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Het onderzoek kon worden uitgevoerd toen de Ennemaborg leeg kwam te staan nadat de laatste huurder, kunstenaar Maya Wildevuur, vorig jaar overleed.

‘Daarna konden we bij wijze van spreken het behang van de muren trekken en kijken wat er onder zat’, zegt Hugo Dokter, hoofd Erfgoed van Het Groninger Landschap.

Doorontwikkeling
Dokter: ‘We wisten al wel dat er een voorganger van de huidige Ennemaborg moet zijn geweest. Maar het was niet bekend of er in de 18de eeuw een nieuw huis gebouwd was of dat men doorgebouwd had. Uit het onderzoek blijkt nu dat er sprake is van een doorontwikkeling. Het voorste deel van de borg, de voorste kamers, blijkt uit ongeveer 1600 te stammen.’

Wellicht nóg ouder
De borg is dus minimaal een eeuw ouder dan eerst werd aangenomen, maar mogelijk zelfs nóg ouder. Dokter: ‘Er zit een boogfundering onder de borg en het lijkt erop dat die nog ouder zou kunnen zijn. Dat kunnen we alleen onderzoeken als we die fundering blootleggen, maar dat doen we niet zomaar. Als er op termijn onderhoud gepleegd moet worden, gaan we dat zeker doen.’
‘De Ennemaborg was al bijzonder’, zegt Dokter. ‘En het belang van de borg wordt nu alleen nog maar groter. We weten steeds meer over de geschiedenis.’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button