Algemeen

Fotoserie: Indrukwekkende dodenherdenking in Winschoten ter ere van oorlogsslachtoffers

- advertentie -

Winschoten – Zaterdagavond 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, kwamen de inwoners van Winschoten samen om de oorlogsslachtoffers te herdenken in een ceremonie op diverse plekken in Winschoten.

- advertentie -

De herdenkingsbijeenkomst begon in de sfeervolle omgeving van de Marktpleinkerk, georganiseerd door de Raad van Kerken. Er was muziek en er werden gedichten voorgelezen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Na de halfuur durende dienst liep men naar het momument op de Venne. Hier sprak Bert van der Woude namens de kerken, waarna Locoburgemeester Gert Engelkens en Harry Brouwer van het 4 mei comité Winschoten een krans legden namens het gemeentebestuur, gevolgd door andere kransen van diverse organisaties en individuen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Ina Muntinga/ OldambtNu.nl

Ontroerende performance
Een stille tocht, een symbool van respect en eerbetoon, vertrok om kwart over 7 vanaf het Joodse monument op de Venne. De dodenmars, uitgevoerd door de muzikanten van Prins Hendrik uit Scheemda, begeleidde de plechtige tocht naar het monument aan de Zuiderveen, wat eerst kort stopte bij de voormalige Joodse synagoge aan de Bosstraat. Hier werd een ontroerende performance opgevoerd, bedacht door kunstenaar Willem Dresselhuys.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Bij het monument aan het Zuiderveen werd iedereen verwelkomd door de leden van Scouting ‘St. Vitus’ uit Winschoten, die een indrukwekkende vlagceremonie uitvoerden.  De Harmonie Winschoten bracht een muzikaal eerbetoon ten gehore, gevolgd door twee minuten van indrukwekkende stilte om 8 uur, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus.

Gedichten werden voorgedragen door leerlingen van obs ‘De Kleine Dollard’, die hun respect betuigden op een manier die de harten raakte.

(lees verder onder de foto)

Foto: Ina Muntinga/ OldambtNu.nl

Na deze plechtige momenten legden Duitse burgemeesters en andere organisaties bloemstukken, gevolgd door een korte speech van Locoburgemeester Gert Engelkens en het voorlezen van gedichten door leerlingen van obs De Kleine Dollard. De ceremonie werd afgesloten met koraalmuziek.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Het defilé bood de gelegenheid aan alle aanwezigen om bloemen bij het monument te leggen, als een laatste eerbetoon aan de gevallen helden. Aansluitend liepen de deelnemers aan de ‘stille tocht’ gezamenlijk terug  naar de Marktpleinkerk waar gelegenheid was voor een afsluitend kopje koffie.

Bekijk hieronder alle foto’s van de herdenking door onze fotografen Ina Muntinga en Dave Leeuwerik.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button