Algemeen

Leidster van kinderopvang KiWi vecht ontslag op staande voet aan

- advertentie -

Winschoten – De medewerkster van kinderopvangorganisatie KiWi die op 24 januari op staande voeten ontslagen is, vecht haar ontslag aan. De vrouw stapte donderdag naar de kantonrechter in Groningen. Ze zegt in het duister te tasten over de reden dat ze per direct de laan is uitgestuurd. ‘Ik moet zelf de puzzelstukjes bij elkaar vinden om de ontslagredenen helder te krijgen’. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De ontslagzaak werd bijgewoond door een twintigtal oud-medewerkers van de stichting, die eerder waren ontslagen of zelf waren opgestapt. Zij waren gekomen om hun oud-collega te steunen, die al bijna twee jaar lang ziek thuiszit.

Namens de kinderopvangorganisatie was directeur-bestuurder Rose Scholten aanwezig. Zij liet zich bijstaan door advocaat Marcel Walvius. In oktober meldde RTV Noord over een angstcultuur die op meerdere locaties van de kinderopvang zou heersen.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Pesterijen en intimidaties
‘Een storm in een glas water’, beschreef Walvius deze situatie. ‘Als er echt wat aan de hand is, dan wordt er wel doorgepakt door instanties als de inspectiedienst’.

KiWi telt 21 vestigingen met in totaal 150 medewerkers. Zo’n dertig medewerkers deden onder meer bij vakbond FNV hun beklag over intimidaties en pesterijen door de directie op de werkvloer. In deze arbeidszaak staat weliswaar centraal of er sprake is van ontslag op staande voet. En of er een vergoeding moet worden uitgekeerd. De spanningen binnen de organisatie en de rol van Scholten hierin, liep als een rode draad door deze zaak.

- advertentie -

Reden van ontslag kwam pas later
‘Het tekent wel hoe de directrice de hele situatie heeft benaderd. Zij is de baas en alles moet gaan zoals zij dat in haar hoofd heeft. Zij is ook de baas, maar ook een baas moet zich aan de regels houden’, zei Barbara Pelzer, namens de werkneemster.

- advertentie - 

Een dag na de intake bij een re-integratiebedrijf kreeg de leidster te horen dat ze per direct niet meer welkom was. Later pas werden de redenen per brief en telefonisch aangevoerd. De vrouw zou haar positie hebben misbruikt naar mensen die onder haar vielen. Ze had contact gezocht met staffunctionarissen en directieleden terwijl haar dit niet was toegestaan.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Geen onderbouwing
De vrouw werd ook verweten dat ze niet meewerkte aan een re-integratie en het bedrijfsdebiet (kennis en ervaring dat is opgebouwd) afbrak. In de meeste gevallen ontbrak een onderbouwing, meende de rechter. ‘Niet is duidelijk met wie en op welke wijze misbruik is gemaakt of ondermijnd’, zei de rechter.
Scholten kon hier niet inhoudelijk op ingaan, zei ze: ‘Ik sta in voor de veiligheid van mijn medewerkers en moet hen in bescherming nemen.’ Haar opmerking ontlokte onderdrukte reacties bij de toehoorders.

‘Horrorverhaal’
De rechter zette ook een kanttekening bij het ‘niet meewerken aan de re-integratie’. Dit blijkt niet uit een rapport van het UWV, waarin staat dat juist de werkgever zich niet voortvarend opstelt in dit traject. De rechter sprak haar twijfels uit over een mogelijke terugkeer van de werkneemster. Die antwoordde: ‘Ik zit al anderhalf jaar in een horrorverhaal. Ik weet dat ik kan solliciteren in het onderwijs, maar ik heb mij destijds niet voor niets met passie op de kinderopvang gestort’.

Beide partijen werden nog voor een financiële afronding de gang opgestuurd om er samen uit te komen. Zonder succes. De stichting eiste een geheimhouding op de vaststellingsovereenkomst. ‘Gelet op wat er heeft gespeeld, ben ik daar huiverig voor geworden’, zei de werkneemster.

De rechter doet 20 juni uitspraak.

Lees ook:
– Intimidatie, pesten en dreigen bij ziekmelden: ‘angstcultuur speelt op meer locaties kinderopvang KiWi’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button