Algemeen

Intimidatie, pesten en dreigen bij ziekmelden: ‘angstcultuur speelt op meer locaties kinderopvang KiWi’

- advertentie -

Scheemda – De angstcultuur bij kinderopvangorganisatie KiWi is breder dan alleen de opvanglocatie in Scheemda. Dat bleek tijdens een informatieavond die vakbond FNV organiseerde voor medewerkers van verschillende vestigingen van de opvang. De vakbond is geschokt door de verhalen die daar gedeeld werden. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Kinderopvangorganisatie KiWi zit in Oost-Groningen en heeft 21 vestigingen met in totaal 150 medewerkers. Vanwege meldingen over een aanhoudende angstcultuur en intimidatie door de directeur organiseerde vakbond FNV maandagavond een informatiebijeenkomst voor medewerkers van kinderopvang KiWi.

Dertig medewerkers delen verhalen
Zo’n dertig medewerkers van verschillende locaties hebben bij de informatieavond van FNV hun gevoelens van onveiligheid en een aanhoudende angstcultuur gedeeld. De vakbond heeft de avond opgetuigd vanwege een aantal meldingen van medewerkers van kinderopvangorganisatie KiWi. De vakbond wil graag uit de eerste hand weten wat er speelt. Om hoeveel meldingen het gaat, wil FNV niet zeggen.

Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg&Welzijn, heeft de bijeenkomst voorgezeten en is geschokt over de verhalen die ze daar gehoord heeft. Twee weken geleden kwam naar buiten dat er grote zorgen zijn om de kinderopvanglocatie in Scheemda.

Geen incidenten maar een cultuur
‘Het valt me op dat medewerkers van verschillende locaties, die elkaar niet persoonlijk kennen, identieke verhalen over een negatieve sfeer en intimidatie vertellen. Dat geeft de indruk dat het niet om incidenten maar om een cultuur gaat’, laat ze weten.

Dorenbos kan niet op details ingaan, omdat die direct herleidbaar kunnen zijn naar medewerkers. Die wil ze juist beschermen. ‘Mijn prioriteit ligt bij hen. Zij moeten kunnen blijven werken en veilig zijn.’

FNV kan nog niks zeggen over de vervolgstappen na deze avond.

Vier van de zes personeelsleden ziek
De kinderopvanglocatie in Scheemda, waar kinderen tot vier jaar opgevangen werden op twee groepen, sloot eind september tijdelijk de deuren van deze twee groepen. Afgelopen maandag ging de locatie weer open met een nieuw team. De andere twintig locaties zijn wel open gebleven.

Scheemda moest noodgedwongen de deuren sluiten omdat er geen personeel beschikbaar was. Vier van de zes personeelsleden van de kleinschalige locatie hadden zich in korte tijd ziekgemeld met burn-outklachten. De reden: ze kunnen niet langer door een deur met directeur-bestuurder Rose Scholten.

Intimidatie en pestgedrag op de werkvloer
RTV Noord sprak met verschillende medewerkers, oud-medewerkers en oud-collega’s van vorige werkgevers van Scholten. Ze vertellen allemaal dezelfde verhalen over intimidatie en pestgedrag op de werkvloer. Scholten zelf is eerder benaderd voor een reactie en herkent zich niet in de beschuldigingen. Naar aanleiding van de vakbondsbijeenkomst is Scholten weer benaderd voor een reactie. Ze gaat inhoudelijk niet in op de zorgen en meldingen van het personeel en neemt nadrukkelijk afstand van het verhaal.

Ouders waren geschrokken van de sluiting van de locatie in Scheemda. Ze wisten wel dat de gaten in de roosters met invallers gevuld werden en dat het personeelsverloop groot was. Een moeder: ‘Ik bracht mijn kind ’s ochtends bij vaste leidsters en ’s middags hoorde ik dat ze weg waren. De sfeer is om te snijden en kinderen zijn van slag.’

Ouders voelden zich aan de kant gezet en slecht geïnformeerd over de gang van zaken bij de kinderopvang. Ze uitten hun ongenoegen op een speciaal voor hen belegde ouderavond, die eind september plaatsvond. Hun belangrijkste vraag: waarom wisten we niet wat er speelde bij het personeel? Ouders vrezen dat hun kinderen in gevaar zijn geweest, iets wat de directeur stellig ontkent. Zij zei eerder dat juist ouders aanstichters zijn van de onrust. Ze zouden medewerkers uitgescholden hebben. De ouders die RTV Noord gesproken heeft, ontkennen dat met klem.

Directeur weigert ziekmeldingen
De directeur beschuldigt medewerkers van zaken die niet te verifiëren zijn, zoals intimidatie van collega’s of ouders. Zij worden onder druk gezet dit toe te geven. Als zij zich ziek melden, weigert ze deze meldingen te accepteren, dreigt ze met sancties en legt ze officiële waarschuwingen op zonder dat dit via de officiële weg binnen het bedrijf gaat. Medewerkers hebben het gevoel bij niemand binnen het bedrijf terecht te kunnen met hun problemen.

Scholten is zelf vertrouwenspersoon
Naar een vertrouwenspersoon kunnen ze voor hun gevoel niet, want dat is Scholten zelf, zo blijkt uit interne communicatie. Scholten bevestigt dat zij vertrouwenspersoon is, en noemt dat een ‘onwenselijke situatie die vanuit het verleden zo is ontstaan.’

Ze zegt in gesprek te zijn met een mogelijke externe vertrouwenspersoon. Wettelijk gezien is een bedrijf niet verplicht een externe vertrouwenspersoon te hebben, maar Scholten schrijft in een reactie het wel wenselijk te vinden dat die er komt.

Op de vraag of haar functie als vertrouwenspersoon te rijmen is met haar functie als directeur-bestuurder, antwoordt Scholten dat haar rol ‘acceptabel’ is. ‘Zelf geef ik geen directe leiding aan de pedagogisch medewerkers. Echter, het is voor mij ook onwenselijk in relatie naar het bedrijfsbureau en de managers.’ Verder zegt ze dat het goed gaat met het bedrijf.

Raad van Commissarissen ontkent angstcultuur
De Raad van Commissarissen (RvC) van KiWi herkent zich ook niet in de aantijgingen. Voorzitter Renze Behling heeft eerder laten weten dat hij zich niet herkent in de angstcultuur en dat er geen klachten bij hem bekend zijn over Scholten. RTV Noord heeft van vijf personen e-mails en WhatsAppberichten in bezit waaruit het tegendeel blijkt. De oudste berichten die RTV Noord gezien heeft over een angstcultuur bij KiWi zijn in februari van dit jaar verstuurd aan de RvC.

Ook de Ondernemingsraad (OR), die opkomt voor het belang van het personeel in een organisatie, zegt louter goede gesprekken te voeren met de bestuurder en zich niet te herkennen in de aantijgingen. De OR wil verder geen commentaar geven. Ook in het geval van de OR is RTV Noord in het bezit van mail- en WhatsAppcontact dat het tegendeel bewijst. Ook de RvC is benaderd naar aanleiding van de FNV-bijeenkomst en laat via Scholten weten zich op geen enkele wijze te herkennen in de geschetste situatie.

Ook meldingen bij GGD en ouderorganisatie
Niet alleen FNV is op de hoogte van de situatie bij de kinderopvangorganisatie. De GGD heeft meldingen ontvangen, ouderorganisatie BOinK is op de hoogte en de gemeente Oldambt heeft ook signalen gekregen dat er zorgen leven bij ouders en medewerkers. De GGD heeft eerder laten weten de jaarlijkse controle van de opvanglocatie in Scheemda naar voren te halen in verband met de recente gebeurtenissen.

Volgens Scholten zijn de GGD-rapporten altijd goed geweest.

Lees ook: Grote zorgen om kinderopvang Scheemda, locatie sinds een week dicht

Heeft u tips naar aanleiding van dit verhaal? Mail dan naar noor.vloeimans@rtvnoord.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button