Algemeen

A4D: Vader en zoon Roelf en Gerard van der Wal, fervent wandel- liefhebbers én verkeersregelaars

- advertentie -

Winschoten – Ze zijn beiden fervent wandelliefhebbers én verkeersregelaars. De 73-jarige Roelf van der Wal uit Blijham en zijn 50-jarige zoon Gerard uit Oostwold zagen het werk als verkeersregelaar in de loop der jaren ingrijpend veranderen. Ze werden professioneler en vormden stichting Verkeersgroep Oldambt.

- advertentie -

Roelf en Gerard wandelen zestien keer per jaar een evenement dat wordt georganiseerd door de Nationale Wandelbond. Daarnaast zijn zij al vele jaren actief als verkeersregelaars bij activiteiten van Baansport Blijham. Voormalig bestuurslid Koos de Groot van de Winschoter Avond4Daagse vroeg beide fervente wandelaars
en verkeersregelaars daarom eens of zij geen belangstelling hadden om dit werk ook bij de Avond4Daagse in Winschoten te komen doen. Ze hapten toe, evenals hun plaatsgenoten Derk en Anton Vos, eveneens vader en zoon.

Strenge regels
De verkeersregelaars werden in de beginjaren voor het evenement getraind door de plaatselijke wijkagent. In 2012 kregen ze hun eigen outfit. De regels waaraan verkeersregelaars moeten voldoen, werden in de jaren daarna behoorlijk wat strenger. Zo volgen de verkeersregelaars nu elk jaar eene-learning. Een groep van een stuk of tien verkeersregelaars uit de regio besloot om Verkeersgroep Oldambt op te richten. Dat gaf hen de gelegenheid om professioneler te werk te gaan. Gerard is penningmeester van de groep.

“We zijn in te huren voor verkeersbegeleiding van evenementen en dat gebeurt dan ook veelvuldig, in de wijde omtrek. Ik denk dat we jaarlijks wel zo’n tachtig evenementen begeleiden”, vertelt hij. Dat begeleiden gebeurt overigens in wisselende samenstelling. Verkeersgroep Oldambt telt momenteel achttien leden. Elk van deze leden kan per evenement online aangeven of hij of zij al dan niet aanwezig is. Elke verkeersregelaar krijgt hiervoor en uurvergoeding.

Dertig keer
Voor de Avond4Daagse doen Roelf en Gerard het werk nog altijd als vrijwilliger. Dat doen ze omdat hier toch wel een beetje hun hart ligt. Roelf was zelf dertigkeer deelnemer en ook Gerard liep de Avond4Daagse vele malen, als kind voorde plaatselijke gymnastiekvereniging en als volwassene met de Blije Wandelaars uit Blijham, waarvan vader en zoon al zeer vele jaren lid zijn.

“We worden bij de Avond4Daagse altijd uitstekend verzorgd, krijgen vooraf een kop koffie en na afloop bijvoorbeeld een balletje gehakt”, zegt Van der Wal senior. Zijn zoon vult aan: “Wat ik vooral prettig vind, is dat wij hier serieus worden genomen. Na afloop van het evenement vindt er altijd een evaluatie plaats en als wij dan opmerkingen of verbetervoorstellen hebben, dan wordt daar over nagedacht. Zo is de route al eens verlegd naar aanleiding van een idee van ons om de verkeersdoorstroming op de drukke Beertsterweg zo min mogelijk te hinderen.”

- advertentie -

Roelf, tot slot: “Het mooist vind ik het contact met mensen tijdens het werk en de waardering die we krijgen.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button