Algemeen

A4D: Gretha Boven en Ria Bruintjes, starters van de 5 kilometer

- advertentie -

Winschoten – Ria Bruintjes (64) en Gretha Boven (65) zijn de starters van de 5-kilometerwandelaars tijdens de Avond4Daagse Winschoten. Gretha doet dat werk al 24 jaar en Ria zelfs nog vier jaar langer. Ook bemannen zij de controlepost op deze afstand halverwege het parcours. Voor het interview en de foto voor deze Avond4Daagse krant die eerder is verschenen, was Ria vanwege ziekte afwezig.

- advertentie -

Gretha en Ria zijn vriendinnen. Ria was tijdens de Avond4Daagse al een paar jaar starter en buurtbewoonster Gretha kwam dan altijd even kijken. “Op een gegeven moment zei Ria, dat dit misschien ook wel iets voor mij was. Vanaf dat moment vormen we een vast koppel”, vertelt Gretha.

Hun werk bestaat uit het plaatsen van een krabbel op de startkaart van alle deelnemers aan de 5 kilometer. “Dat is leuk werk, met sommige deelnemers krijg je in de loop van de vierdaagse echt een band”, zegt Gretha. Na het plaatsen van alle krabbels gaat één van beide dames als de wiedeweerga naar de controlepost, die ergens halverwege het parcours te vinden is. Ook daar controleren zij of alle lopers passeren.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt vindt ze elk jaar de afsluitende avond met de medaille-uitreiking op het WVV-complex: “Na de indeling van alle lopers in vakken gaat het in optocht met afwisselend muziekkorpsen via onder meer via Marktplein, Langestraat en Oudewerfslaan richting de finish bij het verenigingsgebouw aan de Tromplaan. Dan is het altijd erg druk langs de weg, komen er heel veel vrienden en familie kijken. Na de coronaperiode is het aantal deelnemers wel iets teruggelopen, ik hoop nog steeds dat dit aantal toch weer aantrekt tot de omvang van voor de coronatijd.”

Gezellig
Tot slot, waarom is Gretha dit werk al die jaren blijven doen? “Ik ben al jaren lid van speeltuinvereniging Bovenburen. Het is bij deze club altijd gezellig. De Avond4Daagse wordt georganiseerd door deze vereniging. Dit is een belangrijk evenement voor Winschoten. Om dit te kunnen blijven organiseren, zijn er veel vrijwilligers nodig. Maar regelmatig vallen er vrijwilligers af, onder meer vanwege ziekte en ouderdom. Er komen minder vrijwilligers bij dan er stoppen. Het wordt steeds lastiger om vrijwilligers te vinden.”

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button