Op stap

Open Toren dag op 8 juni

- advertentie -

Oldambt – Ruim 400 luidklokken, 7 carillons en 25 automatische klokkenspellen vormen een wezenlijk deel van ons provinciaal cultureel erfgoed. De omvang van het Groninger klokkenbezit kent in Nederland zijn weerga niet. Om dit erfgoed te behouden, te herstellen, waar mogelijk uit te breiden en het gebruik ervan te bevorderen, is 31 jaar geleden de Stichting Klokkenspel Groningen opgericht. Dit cultuurbezit op klinkende en zichtbare wijze onder de aandacht te brengen de Groninger bevolking is het doel van de ‘Open Toren-dag’.

- advertentie -

Op Open Toren-dag, zaterdag 8 juni van 13.00 uur tot 16.00 uur, verwachten de diverse deelnemende plaatselijke stichtingen en commissies weer heel veel enthousiaste bezoekers.

Te bezoeken torens op de Open Toren-dag:
De deelnemende carillons, aangesloten bij Stichting Klokkenspel Groningen:
Appingedam toren Nicolaïkerk, Veendam toren Grote kerk, Middelstum toren Hippolytuskerk, Heiligerlee Klokkengieterijmuseum en Winschoten toren de “Olle Witte”.

Torens met luidklokken van de Groninger Kerken, met interessante uurwerk- en luidklokinstallaties waar de deuren voor het publiek zijn geopend voor bezoek: Baflo, Eenrum, Garnwerd, Hornhuizen, Loppersum, Middelstum, Noordlaren en ’t Zandt.

Luidklokken in overige torens in de provincie Groningen, voorzien van interessante uurwerk- en luidklokinstallaties waar het idee van de Open Toren-dag wordt ondersteund en de deuren voor het publiek zijn geopend voor bezoek, zijn te vinden in: Finsterwolde, Meeden, Noordwolde en Stedum.

De Stichting Klokkenspel Groningen kan constateren dat de belangstelling voor de veelal eeuwenoude beiaarden en luidklokken in onze provincie flink toeneemt. Zij hoopt en verwacht dat de Open Toren-dag 2024 daar opnieuw aan bijdraagt.

- advertentie -

Link naar de folder op de website van Stichting Klokkenspel Groningen:
https://stichting-klokkenspel-groningen.nl/folder2024.pdf

- advertentie - 

Informatie: info@stichting-klokkenspel-groningen.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button