Politiek

UPDATE: PVV en PvdA/Groen Links gaan nek aan nek tijdens deze Europese verkiezingen

- advertentie -

Oldambt- Deze donderdag 6 juni 2024 vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024.

- advertentie -

Bij het tellen van de biljetten blijkt in Winschoten dat de PVV en PvdA/Groen Links nek aan nek gaan. Volgens de landelijke peilingen blijkt dit ook het geval te zijn. De BBB lijkt bij deze verkiezingen het niet bij te kunnen houden en ook de VVD verliest behoorlijk veel. Dit waren de eerste reacties uit de Winschoter stembureau’s.

Om 16:00 uur lag het stemmingspercentage net iets onder de 20%, maar de voorzitters van verschillende stemlokalen zijn nog niet ontevreden over de opkomst. “Het is niet zo sterk als tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezing eind 2023, maar ik ben tot nu toe niet ontevreden over de opkomst. Wij hebben nog geen 5 minuten niemand gehad”, zegt een voorzitter van een stembureau.

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Rechtstreeks gekozen
Het Europees Parlement vertegenwoordigt de burgers van de lidstaten van de Europese Unie. De leden van het Europees Parlement worden rechtstreeks verkozen. Het aantal leden dat voor een lidstaat in het Europees Parlement zit, is afhankelijk van het aantal inwoners.

Momenteel bestaat het Europees Parlement uit 705 zetels verdeeld over 27 lidstaten. Nederland wordt op dit moment vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs. Bij de verkiezing van juni 2024 stijgt het aantal zetels in het Europees Parlement naar 720. Nederland wordt dan vertegenwoordigd door 31 leden.

Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl

Bij de Europees Parlementsverkiezing in Nederland stemmen we op Nederlandse partijen. Deze partijen maken vaak deel uit van Europese fracties. Leden die niet bij een fractie zijn aangesloten, heten niet-ingeschrevenen.

- advertentie -

 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button