Algemeen

Station Winschoten krijgt er 216 overkapte fietsenstallingen bij

- advertentie -

Winschoten – De fietsenstallingen op de treinstations van Bedum, Grijpskerk, Hoogezand (Martenshoek) en Winschoten worden uitgebreid. Op de vier stations komen er bijna 450 overkapte stallingen bij. ProRail ontvangt ruim € 600.000 subsidie om de nieuwe stallingen te plaatsen. De spoorwegbeheerder verwacht in de eerste helft van 2025 te kunnen starten met de werkzaamheden.

- advertentie -

Op basis van tellingen en prognoses van het aantal reizigers blijkt dat op de vier stations meer capaciteit nodig is. Station Winschoten krijgt er 216 overdekte stallingsplaatsen bij. In Bedum is straks plaats voor 108 extra fietsen. De capaciteit van station Martenshoek in Hoogezand wordt met 80 stallingen uitgebreid en die van Grijpskerk met 44.

Plaatsen
Het initiatief voor de capaciteitsuitbreiding komt van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Het ministerie financiert 40% van de plaatsingskosten. De provincie Groningen betaalt 60%. De gemeenten en ProRail zorgen voor de plaatsing en het beheer en onderhoud van de stallingen.

Betere fietsenstallingen
De provincie wil dat Groningers vaker de fiets pakken naar het station of een bushalte, en vanaf daar verder reizen met de trein of bus. Uit een fietsenquête uit 2024 van de provincie blijkt dat Groningers de kwaliteit van stallingsvoorzieningen beoordelen met een relatief laag cijfer: 6,7. Daarom is er geld beschikbaar voor het verbeteren van overstappunten van de fiets op openbaar vervoer en omgekeerd. Ook bij bushaltes en P+R’s investeert de provincie in meer en betere fietsenstallingen.

Eerder stallingen uitgebreid
Eerder werden de stallingen op de stations Groningen Europapark, Hoofdstation Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Scheemda al uitgebreid met een bijdrage van de provincie.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button