Algemeen

Bloemetje voor taalmaatje Sandra Vriesekoop uit Nieuwe Pekela

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Sandra werd genomineerd door Hanita Weits. Ze schreef:

“Ik gun Sandra Vriesekoop een bloemetje omdat ze zich als vrijwilliger van Taalhuis Pekela vol overtuiging inzet als taalcoach voor mensen die moeite hebben met lezen/schrijven/rekenen. Ondanks een progressieve ziekte die haar erg vermoeit, hoor je haar nooit klagen! Ze is een sterke vrouw, die haar depressie overwon door zich nu volledig in te zetten voor laaggeletterden. Ik bewonder haar om haar moed, rust, doorzettingsvermogen en positieve uitstraling. Voor mij is zij een voorbeeld!”

Twee enthousiast kwispelende honden lopen ons tegemoet wanneer we het huisje aan het Pekelder Diep binnenkomen. Er zijn ook drie katten. Een kat heet Ziggy Stardust, naar het alter ego van David Bowie. “Maar onze Ziggy is duidelijk een vrouwtje, een echte prinses”, zegt Sandra, terwijl ze koffie inschenkt.

“Ik ben bezig met het schrijven van een toneelstuk. Straks, in december gaan we dat uitvoeren in ‘De Binding.’ Het toneelstuk gaat over laaggeletterdheid.“

Ze heeft een bundel pennen van verschillende kleuren in de hand. Ieder personage krijgt zijn of haar tekst in eigen kleur.

Haar collega Hanita is ook in de huiskamer. Samen met zo’n twintig vrijwilligers zijn ze ‘taalmaatje’ voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Mensen krijgen zo meer toekomstperspectief, meer zelfvertrouwen en ze kunnen zichzelf beter redden.

Het gaat ook om mensen met een buitenlandse achtergrond, maar net zo goed om geboren en getogen Pekelder Roegbainders.

Sandra zegt: “Taal is niet het doel, maar een middel. Lezen en schrijven helpt mensen vooruit. Als je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier kunt invullen, kun je gemakkelijker een baan vinden. Wie de bijsluiters van medicijnen begrijpt, loopt minder risico ze verkeerd in te nemen. En als je je kleinkinderen kunt voorlezen of met hen kunt communiceren via Whats-app, vergroot dat ook hun plezier.”

Vorig jaar september is Taalhuis Pekela begonnen. “Inmiddels hebben we veel mensen kunnen helpen. De voorleesgroep op de woensdagochtend is steeds kleiner geworden: veel deelnemers hebben nu een baan gevonden ..”

Sandra vertelt over haar persoonlijke ervaring met laaggeletterdheid. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 15 jaar oud was. Mijn moeder is analfabeet. Vanaf mijn 15e heb ik dus de financiële administratie voor het huishouden gedaan. Dat gaf wel een bepaalde druk: je bent eigenlijk verantwoordelijk voor het gezin.”

Sandra is chronisch ziek. Ze heeft EDS, een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. “Eigenlijk heb ik continu pijn. Regelmatig gaan ledematen van mij uit de kom. Maar ik wil mijn focus leggen op de dingen die goed en mooi zijn.”

In haar scootmobiel rijdt ze naar de mensen voor wie ze taalmaatje is. “Je hebt alleen invloed op het kleine wereldje rondom je huis. Het was voor mij goed om iets terug te geven aan de maatschappij. Als je goed doet, krijg je dat vaak ook op de een of andere manier terug. Ik had een zenuwinzinking. Het was drie maanden heel moeilijk. Maar door andere mensen een beetje te helpen, kwam ik zelf ook uit die moeilijke periode.”

Hanita zegt: “Er ontstaan ook vriendschappen. De Poolse vrouw aan wie ik les gaf is een echte vriendin van mij geworden. Ze heeft nu een baan, maar komt nog wel iedere week bij mij op bezoek.”

Sandra zegt: “Jij verdient dat bloemetje, Hanita!”

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button