Cultuur

Gestolen klok uit Boven Pekela boven water!

- advertentie -

Heiligerlee/ Boven Pekela – Onlangs werd het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee benaderd door een inwoner van Drenthe: of we belangstelling hadden voor een klok van Van Bergen uit 1951? Nader onderzoek wees uit dat dit vrijwel zeker de klok was die in februari 2012 was gestolen van de begraafplaats in Boven Pekela.

- advertentie -

Die diefstal werd nooit opgelost en klokkengieter Simon Laudy had al meteen een vervangende klok geleverd, zodat de dodenherdenking dat jaar kon doorgaan.

Gevonden in de bosjes
De aanbieder meldde dat hij de klok rond 2019 had gevonden in een bosje naast zijn vaste visstek. Het ding had jaren in zijn tuin gestaan en nu wilde hij er wel van af. Formeel was de klok echter eigendom van de gemeente Pekela. Die was bereid de klok af te staan aan het museum: niet als schenking, maar als bruikleen, want, zo zei wethouder Kuper: ‘Als de nieuwe klok ook wordt gestolen hebben we deze tenminste nog’.

Aan de klok is duidelijk te zien dat hij met geweld uit zijn krukas is gezaagd en dat hij lang in het water heeft gelegen. Zou de dief/ de dieven zich te laat hebben gerealiseerd dat je niet zomaar met een klok van 40 kg bij de metaalhandel aan kunt kloppen zonder dat er vragen worden gesteld?

En hoe komt hij daarna in de bosjes terecht? Een magneetvisser? Wie het weet mag dat aan de Klokkengieterij melden; theorieën zijn ook welkom, op info@museaheiligerlee.nl of op 0597 76 90 10.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button