AlgemeenCultuurGemeenteKort nieuws

Expositie ‘Getuigen langs het spoor’

- advertentie -

Winschoten – Van 18 oktober tot en met 1 november is in het stationsgebouw in Winschoten de expositie ‘Getuigen langs het spoor’ gratis toegankelijk. De expositie vertelt het verhaal van getuigen van de deportaties in de Tweede Wereldoorlog via het spoortraject Hooghalen, Winschoten, Nieuweschans en Leer richting Duitse en/of Poolse kampen.

- advertentie -

 Zowel Duitsers als Nederlanders die langs het spoor woonden of werkten zagen de ‘Jodentreinen’ voorbij komen. Vaak werden er als laatste levensteken briefjes uit de treinen gegooid. Deze getuigen pakten de briefjes op en probeerden ze op de juiste bestemming te krijgen. De expositie vertelt hun verhaal via onder andere film en hedendaagse fotografie in combinatie met beelden uit het verleden.

Openingstijden ‘Getuigen langs het spoor’

De expositie is van 18 oktober tot en met 1 november gratis te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur.

 Op de weg van Anne Frank

De expositie ‘Getuigen langs het spoor’ maakt deel uit van het grensoverschrijdende project ‘Op de weg van Anne Frank’. Dit project van Landkreis Leer, de Arbeitskreis Schule, Herinneringscentrum Westerbork en de gemeente Oldambt bestaat uit vier onderdelen. De expositie is daar één van.

 

– Daarnaast is er de restauratie van het monument ‘De 102.000 stenen’ in Westerbork en wordt het het spoortraject van Westerbork naar de concentratiekampen voorzien van informatieve markeringen. Verder zijn ooggetuigen van de deportaties geïnterviewd en hebben hun persoonlijke getuigenissen laten vastleggen op film. Deze interviews zijn geplaatst op de website www.opdewegvanannefrank.nl en komen terug in de exposities.

 

Foto: OldambtNu.nl
Tekst: Gemeente Persbericht 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button