AlgemeenGemeente

Nieuw afval systeem leidt tot inspiratie bij burgers

- advertentie -

Winschoten – In de afgelopen weken was er veel ophef over het nieuwe afvalsysteem van de gemeente Oldambt. Plastic; papier; glas; GFT en restafval wordt over het algemeen gescheiden en apart opgehaald of je brengt het weg.

Veel commotie ontstond hierdoor en met nadruk op Facebook, zeker op de Facebookpagina van de gemeente Oldambt en zelfs bij de burgemeester.
Er zijn echter ook burgers die het project een leuk initiatief vinden en pakken het goed aan, zoals Anita Meis uit Winschoten. Zij bedacht haakjes aan de lantaarnpalen te maken en hier vervolgens de zakken aan te hangen.

Visioenen
‘Ik had visioenen van rondvliegende zakken’ vertelde ze aan OldambtNu.nl. ‘Ook hoorde ik van ongedierte en jongeren die er mee aan de haal konden gaan’  vandaar deze oplossing voor mensen die vlakbij een lantaarnpaal zitten.

Anita vertelde ons: ‘Ik had eerst een zak met een touwtje aan de lantaarnpaal gestrikt, makkelijk los te trekken maar helaas,
Synergon heeft het touwtje doorgesneden en alles meegenomen. Dit werkte dus niet. Het zou iets makkelijks moeten zijn’

Een nieuw idee
Het idee was snel gevonden. Haakjes die aan de snelbinders zitten, deze zijn voor een Euro bij goedkope winkels te verkrijgen, Action of Tedi.
Vervolgens maak je de haakjes vast met een tie-wrap aan een (lantaarn)paal.

- advertentie -

Het leek Meis voldoende om één haakje op te hangen, maar dat was natuurlijk zonde als je zoveel ruimte over hebt. Ze heeft vervolgens vier haakjes opgehangen, er kunnen nu zeker 8 zakken aanhangen,
van haar en enkele buren.

Voordelen
Wij wilden natuurlijk wel de voordelen weten, en die zijn er zeker. ‘Voor de ophalers betekent dit: Minder vaak stoppen, dit bespaart weer brandstof en zeker tijd. De zakken hangen op een optimale hoogte, ze hoeven hiervoor niet meer te bukken. En de zakken blijven op hun plek, ze waaien niet weg en ongedierte kan ze niet openmaken.’

Laatste tip
Voor de mensen met een rechte (lantaarn)paal heb ik nog de tip om een klein reepje antislipmat onder de constructie te doen, zodat alles beter op zijn plek blijft en vervolgens alles goed strak te trekken natuurlijk.

Tekst: OldambtNu.nl
Foto’s: Anita Meis

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button