Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenIncidenten

Toename aanhangwagendiefstallen aan de Nederlands – Duitse grens

- advertentie -

Noord Nederland – Uit onderzoek van de politie in Noord Nederland is gebleken dat vanaf 1 januari 2013 tot begin juni 2015 ruim 480 aanhangwagens zijn gestolen. Hierin is duidelijk een stijgende lijn te herkennen. In 2013 vonden er nog 108 diefstallen plaats, in 2014 in totaal 214 en in 2015 tot heden 166

- advertentie -

De diefstallen vonden vooral plaats in plaatsen langs de Nederlands – Duitse grens. Ook in het Duitse Niedersachsen vonden ruim 100 diefstallen plaats. Informatie over de diefstallen wordt met de Duitse collega’s gedeeld.

Bewustzijn eigenaren
Aanhangwagens zijn veelvuldig en gemakkelijk te ontvreemden en bovendien een gewilde prooi omdat ze zonder extra handelingen gemakkelijk door te verkopen zijn. Dieven spotten aanhangwagens die gemakkelijk te stelen zijn. Eigenaren laten dikwijls hun aanhangwagen onafgesloten voor de deur, op de oprit of achter een eenvoudig hekwerk in het zicht staan. Dieven kunnen deze zonder moeite weghalen! Hieruit kan worden geconcludeerd dat veel eigenaren zich er niet van bewust zijn dat ze hun aanhangwagen onvoldoende beveiligen tegen diefstal.

Aangifteloket
Is uw aanhanger gestolen dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Dit kan als volgt: bel direct het Aangifteloket Gestolen Voertuigen van de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit via 088-0087444 (24 uur per dag). Meld de diefstal direct, ook als u niet tegen diefstal bent verzekerd. Deze melding vergroot de kans op terugvinden aanzienlijk! Houd zo mogelijk het kentekenbewijs en verzekeringspapieren en/of andere bijzonderheden van het voertuig bij de hand. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen bestaat uit politie en verzekeraars. U doet maar één keer aangifte, waarmee alle partijen geinformeerd zijn en uw aanhanger ook direct internationaal wordt gesignaleerd als zijnde gestolen.

Moeilijke opsporing
Omdat bijvoorbeeld aanhangwagens onder de 750 kilogram (geen eigen kenteken maar die van het trekkende voertuig) nergens geregistreerd staan, is het zeer moeilijk een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen. In een aangifte wordt vaak de kleur van de zijpanelen als enige bijzonderheid aangegeven. Dit is door dieven echter binnen 10 minuten verholpen met behulp van een spuitbus lak. Dit maakt het opsporen van een gestolen aanhangwagen vrijwel onmogelijk. En dit zorgt ervoor dat de aanhangwagens eenvoudig door te verkopen zijn. Doe van een diefstal van een aanhanger lichter dan 750 kg. óók altijd aangifte via 088-0087444.

Tips om diefstal te voorkomen:

  • Stal uw aanhangwagen altijd zoveel als mogelijk uit het zicht van de weg
  • Enkel een disselslot is niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen met behulp van een  touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker uw aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan wand of bodem (dit mag uiteraard enkel indien uw aanhangwagen op privé terrein staat en niet op de openbare weg.)
  • Maak uw aanhangwagen uniek door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters. Dit doet u op enkele strategische plaatsen zoals de boom en as.
  • Maak extra gebruik van een wielklem of disselslot om uw aanhangwagen beter te beveiligen
  • Neem foto’s van je aanhangwagen, wordt die toch gestolen dan weet de politie waar ze naar uit moet kijken want er rijden honderden aanhangwagens rond in uw omgeving
  • Hang er stickers met betrekking tot je woonplaats en/of je zaak op. Hoe opzichtiger de aanhangwagen eruit ziet, hoe minder interessant om te stelen (moeilijk verhandelbaar)

Meer info en preventietips kunt u vinden op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button