Algemeen

Onderzoek: in Groningen flinke verschillen laadpaaltarieven

- advertentie -

Groningen – Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in de provincie Groningen gemiddeld 35 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Eemsdelta is laden bijvoorbeeld ruim 27% duurder dan in de stad Groningen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

- advertentie -

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Groningen relatief goedkoop. Je betaalt hier gemiddeld bijna 3% minder dan elders in het land.

In Noord-Holland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog minder: per Kwh betaal je hier maar 33 cent. Zeeland is met een gemiddelde prijs van 47 cent per Kwh juist de duurste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

In Midden-Groningen en Eemsdelta duurste laadpalen
Binnen Groningen zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Midden-Groningen en Eemsdelta momenteel het duurst uit: automobilisten betalen hier gemiddeld 42 cent per Kwh.

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”

Voordelig laden in Groningen
Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Pekela en de stad Groningen. In deze gemeente betaal je gemiddeld 33 cent per Kwh. Groningse gemeenten waar het – naar verhouding – goedkoop is om je auto op te laden zijn:
1. Groningen (stad): 33 cent per Kwh
2. Pekela: 33 cent per Kwh
3. Westerkwartier: 34 cent per Kwh
4. Oldambt: 34 cent per Kwh
5.Stadskanaal: 34 cent per Kwh

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button