Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenOp stap

Zuidbroek klaar voor grote internationale supercross

- advertentie -

Zuidbroek – Nog een dikke week en dan gaat voor de vijfde keer de internationale Dutch Supercross in de Eurohal in Zuidbroek van start. In de voorgaande vier edities heeft de organisatie een dijk van een evenement weten neer te zetten, een evenement dat zijn gelijke in de Benelux niet kent. Het succes is te danken aan de kwaliteit van het rennersveld, de prachtige locatie en de strakke organisatie.

- advertentie -

Zuidbroek kiest altijd bewust voor een datum aan het begin van het indoorseizoen. Veel trainingsgelegenheid is er niet voor de meeste rijders en daarom willen ze graag een wedstrijd rijden voor aanvang van de bij veel rijders sterk in de belangstelling staande Duitse ADAC SX Cup Series. Denk echter niet dat ze Zuidbroek slechts als een training zien, het tegendeel is waar, want Supercrossers staan erom bekend dat ze altijd tot het uiterste gaan. Doordat het publiek de hele baan kan overzien en bijna op de baan zit voelen de rijders zich verplicht alles te geven en willen ze het publiek van de eerste tot de laatste minuut laten genieten. En daarbij schuwen ze een beetje show zeker niet. Maar het is wel echte topsport.

De Supercross stamt uit de Verenigde Staten, waar een hele serie wedstrijden wordt verreden in grote stadions waar tienduizenden toeschouwers op af komen. Het is daarom geen wonder dat de Amerikaanse rijders zich altijd goed manifesteren, maar het is geen uitgemaakte zaak dat een Amerikaan met de overwinning zal gaan strijken. Met name in Frankrijk zitten ook heel wat jongelui op een crossmotor die zich met de strijd om de ereplaatsen kunnen bemoeien. Dat bleek een jaar geleden wel, want toen ging in Zuidbroek de eindzege naar de Fransman Valentin Teillet.

Continu iets te doen
Anders dan vrijwel alle buiten gelegen circuits is het parcours van een Supercross nimmer een permanente baan. De hal moet immers ook voor andere zaken worden gebruikt. Het is elk jaar weer een hele klus om de aarde de hal in te krijgen en daar dan het parcours aan te leggen. Doordat er elk jaar opnieuw moet worden begonnen geeft dat de circuitbouwer de gelegenheid telkens enige variatie aan te brengen. Net als in voorgaande jaren tekent Freddy Verherstraeten voor het circuit. De Belg ontwerpt niet alleen de baan, hij ziet er ook op toe dat de baan exact volgens zijn ontwerp wordt aangelegd. Voor rijders, toeschouwers en organisatoren een fijne gedachte dat hij verantwoordelijk is voor de baanaanleg, want als ex-rijder weet Verherstraeten wat het publiek wil zien en hoe hij de mensen langs de baan spektakel kan voorschotelen op een voor de rijders veilig parcours.

Verherstraten zal worden bijgestaan door Dave Versluis. De 21-jarige crosser uit Assendelft – een jaar geleden in Zuidbroek winnaar van zijn klasse – kwam in december bij de training van de Supercross in München ongelukkig ten val. Hij is nog steeds aan het revalideren. Versluis zal zowel op zaterdag als zondag ook een rol spelen bij de prijsuitreiking.

Om het alle dagen veilig te houden wordt er voortdurend tussen de races door aan de baan gewerkt. Dat zijn dode momenten waarop er gewoonlijk niets gebeurt wat voor het publiek interessant is. Zo niet in Zuidbroek, want op die momenten gaat een dweilorkest optreden. Dat zal de sfeer er alleen maar nog leuker op maken. Iedereen moet zich voortdurend kunnen vermaken. Dat is het motto van de organisatie. Daarom wordt er op vrijdagavond de sfeer van een bruin café gecreëerd. Daarbij hoort live muziek, verzorgd door Flex Live. Op zaterdagavond en zondagmiddag speelt het dweilorkest langs de rand van de baan.

De zondag is voor velen een typische familiedag. Daar wordt bij de Dutch Supercross in Zuidbroek op ingespeeld, want kinderen krijgen bij binnenkomst een suikerspin. Voor hen is er verder een springkussen en daarnaast kunnen ze genieten van een clown. En als pa of ma een fototoestel bij zich (wie heeft dat tegenwoordig niet met al die smartphones) kunnen ze op de foto met mascotte Crossy, die drie dagen in de Eurohal rondloopt.

Prachtig rennersveld
Dat de rijders graag naar Zuidbroek komen is al gememoreerd. Voor de organisatie is dit een zeer luxe situatie, want dat betekent dat er kan worden gekozen uit een groot aantal rijders. De selectie kan als gevolg daarvan zodanig geschieden dat er een evenwichtig deelnemersveld in de beide internationale klassen kan worden gecontracteerd. Er wordt gereden in de klassen SX1 (met motoren tot 450cc) en SX2 (met motoren tot 250cc).

Het belooft weer een heel internationaal gebeuren te worden, want op dit moment zijn rijders uit de volgende landen aangetrokken: Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Er mag op worden gerekend dat er nog wel enkele nationaliteiten bij zullen komen.

De bekendste Amerikaan is Ricky Renner. Hij doet komend weekend al wedstrijdritme op bij de indoorcross in de manage van Schijndel. Naast Renner komen ook Jace Owen, Tommy Weeck, Paul Coates en Devin Harriman. De kans is groot dat de komende dagen nog meer Amerikanen worden vastgelegd.

Uit Spanje komt de sterke Iker Larrañaga, die afgelopen winter grote successen boekte in Duitsland. Hij start in de MX2. Zijn landgenoten Francisco Garcia Bordonado en Carlos Fernandez Macanas komen uit in de MX1.

De bekendste Brit is Jack Brunell, een graag geziene rijder bij alle Europese Supercrosses. Ook zijn landgenoot Matthew Bayliss weet wat gas geven is.

De Tsjech Filip Neugebauer is al jarenlang een vaste waarde in de wereld van de Supercross.

Uiteraard is ook Duitsland vertegenwoordigd, het land met zo’n sterke indoorcompetitie. Eén van de rijders is Dominique Thury, in 2013 in Zuidbroek winnaar van de SX2-klasse. Hij treedt nu aan bij de ‘zware jongens’ in de SX1.

Eén van de grote kanshebbers op een plek op het erepodium is de Fransman Jason Clermont. Een andere Franse topper is Julien Lebeau, die afgelopen seizoen winnaar werd van de SX2-klasse in de Duitse ADAC-serie.

Kopman van het Nederlandse contingent is Nick Kouwenberg, een ervaren Supercrossrijder, maar ook iemand die sterk is in het buitengebeuren, gezien zijn Europese titel MX2. Hij rijdt in Zuidbroek in de SX1, evenals Jeffrey Meurs en Rick Folkers. Voor de SX2 zijn van vaderlandse zijde aangetrokken Roel van Oort, Dani de Vries, Marcus Lee Soper, Luca Nijenhuis en Micha Boy de Waal.

Het programma
Vrijdag 30 oktober staat in het teken van de regionale rijders in de klassen 65cc, 85cc (beide categorieën onderverdeeld in kleine en grote wielen), 125cc, SX2 en SX open. De inters zullen een demo verzorgen. Voor hen alvast een mooie gelegenheid om vertrouwd te raken met de baan. Er wordt getraind van 13.00 tot 16.45 uur. Tegen het eind van de training worden de eerste wedstrijden verreden. Om 19.00 uur gaat het avondprogramma met races voor deze klassen van start.

Zaterdag 31 oktober wordt er eveneens van 13.00 tot 16.45 getraind. Tegen het eind van de training vinden dan kwalificatieraces plaats en rijden de nationale klassen al enkele wedstrijden. De wedstrijden beginnen ’s avonds om 19.00 uur en zullen tot iets na 23.00 uur duren. Er wordt gereden door de klassen 65cc, 85cc, 125cc/SX2, SX2 internationaal en SX1 internationaal.

Op zondagmorgen 1 november worden vanaf 09.00 uur kwalificatiewedstrijden gehouden voor het middagprogramma. De beide jeugdklassen 65cc en 85cc rijden dan ook al wedstrijden. ’s Middags vanaf 12.45 uur komen alle klassen aan de start voor hun wedstrijden. Dat zijn dezelfde klassen als op zaterdag.

Praktische informatie
Het is mogelijk toegangskaarten voor zaterdag en zondag in de voorverkoop aan te schaffen. Naast dat dit vijf euro goedkoper is, geeft het de belangstellenden ook de garantie dat ze naar binnen kunnen. Dat geldt met name voor de zaterdagavond, waarvoor al een run op de beschikbare kaarten is geweest. Aan de deur moet op zaterdag en zondag € 25 voor een kaartje worden betaald, in de voorverkoop bedraagt de prijs per kaartje € 20, al komen er dan nog wel enige kosten bij. Wie beide dagen naar de vijfde Dutch Supercross wil kan het beste een combiticket van € 40 aanschaffen. Kaarten kunnen via de website www.dutchsupercross.nl/tickets worden besteld.

Voor de vrijdag gaan geen kaarten in de voorverkoop. Dan kosten ze aan de kassa een tientje.

Voor rolstoelers is een platform met goed zicht op de baan ingericht. Via het restaurant aan de voorzijde is deze voorziening voor rolstoelers bereikbaar.

De Eurohal bevindt zich achter het Van der Valk hotel aan de A7 te Zuidbroek. Neem vanaf de A7 afrit 43. Het adres om in te tikken in de navigatie: Burg. Omtaweg 4, Zuidbroek.

Verdere informatie over de Dutch Supercross is te lezen op www.dutchsupercross.nl.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button