AlgemeenGemeente

Raad Oldambt is het zat om buiten de boot te vallen bij de NAM

- advertentie -

Winschoten – Het lijkt een gebed zonder eind in het aardbevingsdossier: de gemeente Oldambt die anders behandeld wordt dan de ‘officiële’ aardbevingsgemeenten. En dat terwijl Oldambt de grens van 700 schadegevallen inmiddels is gepasseerd.

- advertentie -

De raadsleden zijn het nu zat.

De Oldambtster raad nam maandagavond een motie van D66 aan om voor de zoveelste keer een signaal af te geven. Naar het Rijk, de NAM en Nationaal Coördinator Groningen.

Tegemoetkoming gemeenten
De motie gaat over de kosten die een gemeente maakt in het bevingsdossier. Rondom het afhandelen van bezwaarschriften, het organiseren van informatieavonden, et cetera. Twaalf gemeenten hebben recht op zo’n tegemoetkoming. Oldambt hoort daar niet bij.

Geïrriteerd
‘Dit is het zoveelste bewijs dat wij als gemeente niet meetellen in dit probleem’, aldus een geïrriteerde Gert Jan Bolt (ChristenUnie).

Het is ook Johnny de Vos (D66) een doorn in het oog. ‘Buurgemeenten mogen declareren, wij niet’, zegt hij. ‘We moeten onze tanden laten zien. Dit op de agenda blijven zetten en ons ongenoegen blijven uiten.’

- advertentie -

Buiten de boot
Ook bij andere regelingen valt Oldambt namelijk vaak buiten de boot. Het valt namelijk buiten de zogenoemde contour. ‘Neem de 4000 euro waardevermeerdering’, aldus De Vos. ‘Als je in het meest zuidelijke puntje van Kiel-Windeweer woont heb je daar wel recht op, maar als je in Nieuwolda woont niet.’

- advertentie - 

Andere prioriteit
Burgemeester Pieter Smit stelt dat de gemeente de ambtelijke capaciteit en andere kosten op een rijtje heeft, maar dat de prioriteit ligt bij een gelijke behandeling voor de inwoners met schade. De raad ondersteunt hem daarin.

Raadsbreed
Alleen de PvdA en de SP stemmen tegen de motie. Ze willen zich net als de burgemeester vooral richten op de bewoners. Toch zijn de twee coalitiepartijen in no-time gedraaid. ‘Als we een signaal willen afgeven, dan moeten we dat raadsbreed doen’, aldus Lex Geesink (PvdA).

Bron: RtvNoord

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button