AlgemeenGemeente

Pieter Smit ‘Vuurwerk afsteken? Doe het als het mag!’

- advertentie -

Oldambt – In de afgelopen jaren bespeurde ik als burgemeester van Oldambt een tendens dat het rond de jaarwisseling rustig bleef. Dat is ook zoals ik graag de jaarwisseling wil vieren.

- advertentie -

Volgens mij wil iedereen dat en het is dus mooi dat dat in Oldambt elk jaar weer lukt. Doen we de jaarwisseling dus weer net zo fantastisch als vorig jaar? Ik hoop het, want ik deel graag complimenten uit.

Dit jaar wil ik jullie vragen de rust van anderen te respecteren. In Nederland hebben we daarom afgesproken dat vuurwerk alleen nog mag worden afgestoken tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02.00 uur. We proberen zo de overlast overdag te beperken. En zeg nou zelf…je hebt dan toch nog voldoende tijd om je vuurwerk af te steken?

Pieter Smit, burgemeester

Spelregels jaarwisseling

 • Je blijft met je handen af van hulpverleners
  Een open deur… maar helaas zien we nog steeds in onze samenleving dat hulpverleners bij het uitoefenen van hun werk bedreigd worden of zelfs mishandeld worden. Dat accepteren we niet. Dit soort gedrag zal stevig worden afgestraft.
 • Steek je vuurwerk af tussen 31 december 18 uur (was 10 uur) en 1 januari tot 02.00 uur
  Om de overlast van vuurwerk verder te verminderen mag vuurwerk alleen nog worden afgestoken in deze periode. Op deze manier willen we de overlast overdag proberen te beperken, terwijl mensen die vuurwerk afsteken nog voldoende tijd hebben om dit te doen. Eerder of later vuurwerk afsteken is strafbaar.
 • Je betaalt zelf de schade
  Nog zo’n open deur… maar ook gedrag dat ik onacceptabel vind. Je betaalt zelf de schade terug aan de eigenaar van dat wat je kapot hebt gemaakt.
 • Koop verantwoord vuurwerk
  Er is van alles in omloop. Van sterretjes tot ‘enorme strikers’. Daar zit ook veel slecht vuurwerk tussen. Mijn advies is: ga naar een legaal verkooppunt van vuurwerk en koop daar je vuurwerk.
 • Geen vreugdevuren in de gemeente Oldambt
  Net als andere jaren staan we spontane vreugdevuren niet toe. Diverse instanties zullen daar dan ook streng op toezien.
 • Vuurwerkpistolen
  Er zijn vuurwerkpistolen in omloop. Gebruik en bezit ervan is illegaal en starfbaar. Realiseer je dat en lever ze in bij de politie.
 • Wensballonnen
  Pas op met het oplaten van wensballonnen. Het zijn namelijk ongeleide projectielen en eenmaal opgelaten heeft men er geen invloed meer op. De wensballon is een kwetsbaar object dat snel kan scheuren of door de invloed van de wind als open vuur op ongewenste plaatsen (woningen/gebouwen, bossen en verkeer) terecht kan komen.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button