AlgemeenGemeente

Cluster Oldambt krijgt een vrouw als nieuwe brandweercommandant

- advertentie -

OLDAMBT – De gemeente Oldambt heeft voor het eerst een vrouw aan het roer bij de brandweer. Marion Kroeze is aan de slag gegaan als brandweercommandant.

- advertentie -

Kroeze is de opvolger van Dirk Bakker, die na een aantal jaren als brandweerchef van het cluster Oldambt naar Zuid-Oost-Groningen is vertrokken. Hij neemt morgen officieel afscheid van het korps.

Kroeze komt van de Veiligheidsregio Groningen. Zij heeft daar sinds 1999 diverse functies bekleed. Met de Veiligheidregio is afgesproken dat over een half jaar wordt bekeken of Kroeze en het brandweerkorps bij elkaar passen. Een vrouw als commandant in wat nog altijd als een mannenbolwerk wordt gezien, is anno 2016 nog altijd bijzonder.

Nieuwe wagens en meer preventie
Het cluster Oldambt telt vijf blusgroepen en heeft de beschikking over vier kazernes in Winschoten, Scheemda, Bad Nieuwseschans en Finsterwolde. Cluster Oldambt krijgt dit jaar drie nieuwe brandweerwagens. ,,Twee van deze bluswagens zijn voor de eenheden Finsterwolde en Bad Nieuweschans”, weet burgemeester Piet Smit.

Verder is afgesproken dat er weer wordt ingezet op preventie. De achterliggende jaren heeft het brandweerkorps vijfduizend rookmelders op 3500 adressen uitgedeeld. Vooral aan ouderen. ,,Een uiterst nuttige en succesvolle campagne”, vindt Smit. Of de campagne een vervolg krijgt is nog onduidelijk.

Ook dit jaar wil het cluster Oldambt weer een aantal vrijwilligers toevoegen aan het korps. ,,Met ongeveer 85 mensen zijn we op sterkte, maar we hebben ook een aantal oudere brandweermensen. Het is goed om nu al aan opvolgers te denken. Een opleiding neemt bijvoorbeeld al negen maanden in beslag.”

Bron: Dagblad van het Noorden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button