AlgemeenGemeente

Ingrijpen particuliere woningmarkt in krimpgebieden noodzakelijk

Oost Groningen – Niet ingrijpen in de particuliere woningmarkt in de drie krimpgebieden van Groningen kost in 2030 ruim 1 miljard euro. Inzetten in beperking van de leegstand door aanpassing en vernieuwing van de woningvoorraad kost 737 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de stec groep. De provincie Groningen zet daarom in om een transitiefonds om ingrijpen in de particuliere woningmarkt mogelijk te maken. Als eerste begin stelt de provincie twee miljoen euro voor dit transitiefonds beschikbaar en zetten we erop in om andere overheden en private partijen mee te laten doen in het transitiefonds.

- advertentie - 

Tussen 2014 en 2040 komen in de drie krimpgebieden van Groningen, De Marne, Eemdelta en Oost-Groningen  circa 14.000 van de 60.000 koopwoningen leeg te staan. Bijna 1 op de 5 woningen is niet meer bewoond. Het gaat dan om losse woningen in kleine dorpen, maar ook om complete gebouwen en straten in grotere kernen. De stec groep heeft in een onderzoek door gerekend hoeveel de verschillende scenario’s kosten in 2030. Dat varieert van niet ingrijpen, dat wil zeggen, de markt al het werk laten doen, dan liggen de kosten op 1.014 miljard. Licht ingrijpen, dat betekent, beperkte sloop en aanpassing van woningen met als effect een oplopende leegstand; kosten 945 miljoen euro. En zwaar ingrijpen, dat is beperking van de leegstand door aanpassing en vernieuwing van de woningvoorraad, dan bedragen de kosten 737 miljoen euro.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Leefbaarheid en Wonen: ‘Om de leefbaarheid in Groningen op peil te houden is niets doen geen optie. De provincie zet daarom in om coalities te sluiten met overheden en particuliere instellingen om de particuliere woningvoorraad aan te pakken en kleiner te maken. Daar is dus steun bij nodig van vele partijen. Ook de Rijksoverheid wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid.’

De provincie Groningen heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met meerdere instrumenten om in te grijpen in de particuliere woningmarkt. Zoals woningverbetering, verduurzaming, samenvoeging en sloop van woningen. Nu is het tijd om de financiering van de grote noodzakelijke beweging op de woningmarkt voor elkaar te krijgen.

Foto: B. Steenhuis Sloopwerken B.V./ Facebook 

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

14 Reacties

  1. Dan komt de sloophamer er aan te pas dus en uiteindelijk maakt dat het voor starters of huurders nog moeilijker om onderaan de ladder te beginnen. Investeer maar 1 miljard in klein tot middel grote start-up bedrijven, dan blijft de volgende generatie misschien wel en geven ze bovendien hun loon in de lokale economie uit.

  2. Dankzij dit is onze bouwkavel met molenstomp geen bouwkavel meer. Dit was de enige bouwkavel die in het dorp WESTERLEE nog aanwezig was. We wilden het verkopen, maar ja het mocht niet omdat hier nog 15 leegstaande panden staan en dan zie je in Heiligerlee diverse nieuwbouwprojecten uit de grond komen. Maar ja wij zijn PARTICULIER hè. Nu staat het in zijn geheel te koop, anders hadden we dat deel verkocht en konden we hier blijven wonen.

    1. Belachelijk dat je niet eens een deel van je eigendom mag verkopen, het is toch eigendom, zou de gemeente niks over te zeggen mogen hebben.

    1. Ik mag nog niet eens een plaatstalen schuurtje/garage achter mijn huis zetten. Heb een huurwoning en Acantus zei dat mag wel, dus maar ff nagevraagd bij de gemeente maar nee hoor, mag niet. Schandalig, wil graag zelf weten wat ik achter mijn huis zet, en geen mens heet er last van, mijn buren hebben ook schuurtjes staan, maar die staan er al jaren en toen zei het plaatsten mocht het nog.

  3. Zolang je geen connecties hebt, mag en kan je niks. Ken genoeg voorbeelden waarbij vriendjes en familie van de gemeente dingen voor elkaar krijgen wat de gewone burger niet voor elkaar krijgt. Hoezo corruptie. Als ze dat nu eens zouden aanpakken, iedereen moet gelijke rechten hebben en niet omdat je toevallig een dikke portemonnee of vriendje van bent. Neem nu bv. eens de voormalige stadscamping of het Brons terrein. Ik ben van mening dat de kavelverdeling over alle dorpen verdeeld moeten worden en niet 1 dorp wel en ander dorp niet. Westerlee valt onder de laatste groep.

Back to top button