AlgemeenGemeente

Ingrijpen particuliere woningmarkt in krimpgebieden noodzakelijk

- advertentie -

Oost Groningen – Niet ingrijpen in de particuliere woningmarkt in de drie krimpgebieden van Groningen kost in 2030 ruim 1 miljard euro. Inzetten in beperking van de leegstand door aanpassing en vernieuwing van de woningvoorraad kost 737 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de stec groep. De provincie Groningen zet daarom in om een transitiefonds om ingrijpen in de particuliere woningmarkt mogelijk te maken. Als eerste begin stelt de provincie twee miljoen euro voor dit transitiefonds beschikbaar en zetten we erop in om andere overheden en private partijen mee te laten doen in het transitiefonds.

- advertentie -

Tussen 2014 en 2040 komen in de drie krimpgebieden van Groningen, De Marne, Eemdelta en Oost-Groningen  circa 14.000 van de 60.000 koopwoningen leeg te staan. Bijna 1 op de 5 woningen is niet meer bewoond. Het gaat dan om losse woningen in kleine dorpen, maar ook om complete gebouwen en straten in grotere kernen. De stec groep heeft in een onderzoek door gerekend hoeveel de verschillende scenario’s kosten in 2030. Dat varieert van niet ingrijpen, dat wil zeggen, de markt al het werk laten doen, dan liggen de kosten op 1.014 miljard. Licht ingrijpen, dat betekent, beperkte sloop en aanpassing van woningen met als effect een oplopende leegstand; kosten 945 miljoen euro. En zwaar ingrijpen, dat is beperking van de leegstand door aanpassing en vernieuwing van de woningvoorraad, dan bedragen de kosten 737 miljoen euro.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Leefbaarheid en Wonen: ‘Om de leefbaarheid in Groningen op peil te houden is niets doen geen optie. De provincie zet daarom in om coalities te sluiten met overheden en particuliere instellingen om de particuliere woningvoorraad aan te pakken en kleiner te maken. Daar is dus steun bij nodig van vele partijen. Ook de Rijksoverheid wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid.’

De provincie Groningen heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met meerdere instrumenten om in te grijpen in de particuliere woningmarkt. Zoals woningverbetering, verduurzaming, samenvoeging en sloop van woningen. Nu is het tijd om de financiering van de grote noodzakelijke beweging op de woningmarkt voor elkaar te krijgen.

Foto: B. Steenhuis Sloopwerken B.V./ Facebook 

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button