AlgemeenGemeente

4 Mei herdenkingen in de gemeente Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Het is dit jaar 71 jaar geleden dat Nederland in oorlog was. Elk jaar herdenken we dit en eens in de vijf jaar wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Ook in de gemeente Oldambt zijn op 4 mei in vele kernen herdenkingen. Het blijft belangrijk om deze herdenkingen te houden, aangezien er nog elke dag ergens in de wereld oorlogsslachtoffers vallen. Ook voor de jeugd is het een gelegenheid om stil te staan bij recentere oorlogen en geweld in de wereld.

- advertentie -

Finsterwolde
Bij onze dodenherdenking zullen dit jaar ook jongeren uit Cyprus en Italië aanwezig zijn. ‘t Schienvat heeft een uitwisselingsproject met jongeren uit de gemeente Oldambt.

19.50 uur: vertrek vanaf parkeerplaats Hardenberg.
19.55 uur: aankomst bij monument aan de Klinkerweg.
19.56 uur: officieel welkomstwoord.
19.59 uur: Taptoe wordt geblazen door de heer L. Boneschansker.
20.00 uur: 2 minuten stilte. Aansluitend kransleggingen.

Dit jaar zal collegelid Cees Swagerman aanwezig zijn namens de gemeente Oldambt. Gedicht voorgedragen door een leerling van obs De Bouwsteen.

Ook dit jaar nodigen we u weer uit om na afloop van de herdenking een kopje koffie te drinken in het sportcafé in de Hardenberg, aangeboden door het 4 en 5 mei comité. De jongeren van ‘t Schienvat zullen dit jaar een gastoptreden verzorgen. Het thema van de uitwisseling is “Make Peace, Not War” sluit mooi aan bij onze herdenking. Sommige jongeren zullen een familie verhaal vertellen (bijvoorbeeld over hun grootouders). Engelstalige voordrachten zullen worden vertaald.

Nieuw Beerta
19.30 uur: verzamelen parkeerplaats achter de kerk.
19.45 uur: stille rondgang.
19.53 uur: krans en bloemlegging.
20.00 uur: 2 minuut stilte.
20.02 uur: “Last post”.
20.03 uur: voorlezen gedichten schoolkinderen obs Beerta en Drieborg.
20.06 uur: spreker.
20.15 uur: sluiting. Na afloop is er koffie, etc. in de kerk.

- advertentie -

Nieuw Scheemda / ’t Waar
Ook dit jaar wil de vereniging Dorpsbelangen stilstaan bij de dodenherdenking van 4 mei. Wilt u daarbij aanwezig zijn dan wordt u om 19.20 uur bij de parkeerplaats / loods Waarschip verwacht. Daarna zullen we gezamenlijk naar het monument lopen. Spreker voor deze avond is de heer Martin Viel, raadslid van de gemeente Oldambt. Na afloop is het mogelijk om samen een kopje koffie te drinken in de Leeuwenborg.

- advertentie - 

Nieuwolda
19.30 uur: Inwoners en schooljeugd verzamelen zich op de parkeerplaats tegenover `t Trefpunt, waar ook de leden van het comité aanwezig zullen zijn.
19.50 uur: Leden van het comité luiden de kerkklok en de stoet vertrekt naar de begraafplaats en leggen de bloemstukken en krans bij het graf van de omgekomen militairen uit de tweede wereldoorlog.
19.59 uur: Trompettiste speelt de ‘Last Post’.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Trompettiste speelt het eerste couplet van het “Wilhelmus. Daarna zal de woordvoerder van het 4-5 mei comité het officiële gedeelte afsluiten en u uitnodigen om mee te gaan naar het `t Trefpunt waar u een kop koffie wordt aangeboden door het comité en voor de kinderen is er een glas frisdrank.

Scheemda
De 4 mei herdenking in Scheemda met aansluitend de ‘Stille Tocht’ vindt dit jaar plaats vanuit de middeleeuwse kerk aan de Torenstraat 2 op 4 mei vanaf 19.00 uur. Als sprekers zullen optreden de heer H. van der Wal namens het 4 mei Comité, mevrouw H.M. Rijlaarsdam-Sikma namens de gemeente Oldambt en de leerlingen Yvonne Brinkman en Danique Oosten van de basisschool Annewieke.

Ieder jaar is er specifieke aandacht voor een in de Tweede Wereldoorlog overleden inwoner uit Scheemda. Deze keer is de aandacht voor Pieter Aukes uit de Molenstraat die, om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen, ondergedoken zat bij een boer, maar opgepakt werd toen hij trachtte de Kerstdagen thuis door te brengen. Pieter is op 4 mei 1945 overleden na een onmenselijk verblijf als dwangarbeider in het Duitse strafkamp Wilhelmshaven.

Tijdens de 4 mei herdenking speelt de Winschoter organist M. Suur op het orgel en zal de sopraan Hermien Cats soleren onder begeleiding van pianist Tekke Withaar. Na de herdenking in de kerk is er de “Stille Tocht” naar het Joodse monument van Scheemda met de gebruikelijke twee minuten stilte waarbij Jaco Jellema op de trompet speelt. Om de bijeenkomst af te sluiten is er koffie bij Onder de Toorn.

Midwolda
Op woensdag 4 mei 2016 zal er in de Dorpskerk van Midwolda om 19.30 uur wederom een herdenkingsbijeenkomst worden gehouden. Het jaarthema en de slogan “Vrijheid geef je door” blijft nog actueel tot 2020. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Het werken met dezelfde thema versterkt namelijk de boodschap. Dit jaar hebben we dhr. H. Koning oud-Midwolmer en militair, uitgenodigd om zijn verhaal te doen. Er zullen dit jaar slechts twee kinderen van de brede school de Meerkant hun gedichtjes voor lezen.

De kerk is open om 19.00 uur. Na afloop van de herdenking kunnen er bloemen gelegd worden bij het monument, dan wel bij de graven van de oorlogsslachtoffers. Hierna is er de mogelijkheid om gezamenlijk met het Oranjecomité Midwolda nog een kopje koffie/thee te drinken in de kerk. U bent van harte welkom!

Oostwold
De stille tocht vertrekt om 19.50 uur vanaf de Nederlands Hervormde Kerk. De tocht voert naar het monument op de hoek Klinkerstraat – Huningaweg. Hier vindt om 20.00 uur een korte plechtigheid plaats. Daarna voert de stoet terug naar de Hervormde Kerk. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in de pastorie.

Westerlee
19.30: We verzamelen ons bij gebouw ‘De Tille’.
19.40 uur: Vertrek voor een stille tocht naar de begraafplaats waar koraalmuziek ten gehore wordt gebracht door leden van het Muziekkorps “Prins Hendrik”.
20.00 uur: 2 minuten stilte. Aansluitend zal een toespraak worden gehouden door Engel Modderman, raadslid van de gemeente Oldambt, en zullen enkele kinderen van de beide scholen een gedicht lezen. Daarna vindt de kranslegging plaats.
20.10 uur: Gepaste muziek door “Prins Hendrik”. Tijdens de muziek is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. De stoet verlaat via de achteruitgang de begraafplaats naar het monument van 403e Bataljon Infanterie. Hier zal een korte toespraak worden gehouden door de voorzitter Harry Visker, waarna er gelegenheid is tot het leggen van bloemen bij dit monument.
20.20 uur: Vertrek naar de Antenne, waar een ieder een kop koffie wordt aangeboden door de Stichting 4-5 mei comité Westerlee.

Bad Nieuweschans
16.00 uur: Namens de gemeente Oldambt vindt er door het 4-mei Comité een bloemlegging plaats bij het monument bij het station.

18.30 uur: Verzamelen bij De Akkerschans.
18.40 uur: Vertrek vanaf De Akkerschans naar de begraafplaats aan de Rusthoflaan, waar een delegatie basisschoolleerlingen bloemen legt en een moment stilte in acht wordt genomen. Hierna terug naar De Akkerschans.
19.45 – 19.50 uur: Klokluiden
19.45 uur: Vertrek vanaf De Akkerschans naar het monument aan de Voorstraat.
19.50 uur: Samenkomst bij het monument en samenzang. Muziek van het korps ‘Kunst naar Kracht’.
20.00 uur: ‘Taptoe’ gevolgd door twee minuten stilte.
20.02 uur: ‘The Last Post’ gevolgd door het ‘Wilhelmus’.

Kranslegging. Toespraak door een vertegenwoordiger van de gemeente Oldambt. Slotwoord door voorzitter 4-mei comité. Vertrek naar Synagoge aan de Achterweg voor bloemlegging en stiltemoment.

Ca. 20.30 uur: einde plechtigheden.

Winschoten
Het gemeentebestuur draagt er op 4 mei zorg voor dat er bloemen worden gelegd op de zerken van de 31 oorlogsslachtoffers, die begraven liggen op de algemene begraafplaats aan de Hofstraat.

Ook worden bloemen gelegd bij de herinneringszuil op het Joods kerkhof aan het St. Vitusholt, de Poolse herdenkingsplaquette aan de Pekelderstraat en het Belgisch SAS-monumentje bij de rotonde bij het politiebureau.

18.15 uur: Markpleinkerk open
18.30-19.00 uur: Korte herdenkingsbijeenkomst in de Marktpleinkerk met muziek en gedichten, georganiseerd door de Raad van Kerken.
19.00 uur: Joods monument, Venne. De heer Chin A Paw zal kort spreken bij het Joods monument dat herinnert aan de bijna 400 Joodse medeburgers die zijn omgekomen. Burgemeester Smit legt, samen met de heer Kötz van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans Ook andere organisaties en individuen krijgen de gelegenheid hier een krans of bloemen neer te leggen.
19.20 uur: Stille Tocht. Onder klokgelui wordt vanaf het Joods monument vertrokken voor de traditionele ‘Stille Tocht’ naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen.
Route: Joods monument – Venne – Bosstraat << Performance door Willem Dresselhuys op plein voorm. Joodse synagoge >> Het Boschplein – Garstestraat – spoorwegovergang – Garst – Zuiderveen.
19.57 uur: Monument Zuiderveen: Bij het monument verzorgen scouts, wanneer alle mensen die meelopen in de zwijgende stoet staan opgesteld, de vlagceremonie. Aansluitend Taptoe door kornettist van ‘De Harmonie’.
20.00 uur: 2 minuten stilte, waarna het muziekkorps ‘De Harmonie’ het Nederlandse volkslied speelt. Aansluitend hierop – onder koraalmuziek – legt burgemeester Smit, samen met de heer Menger van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Ook de overige deelnemers krijgen de gelegenheid meegebrachte bloemen neer te leggen. Tevens leggen Duitse burgemeesters een krans. Korte speech door burgemeester Smit en voorlezen van gedichten door leerlingen van de CBS “‘De Vossenburcht’. De plechtigheid wordt besloten met koraalmuziek.

Overvliegen Mustang
Aansluitend lopen de deelnemers aan de ‘Stille Tocht’ gezamenlijk zwijgend terug naar de rabbinaatswoning aan de Bosstraat, waar de stoet wordt ontbonden. In de rabbinaatswoning wordt een kleine expositie gepresenteerd en is er gelegenheid voor een afsluitend kopje koffie. Tevens is er Jiddische muziek en dragen leerlingen van het Dollard College enkele gedichten voor.

Route: Zuiderveen – Garst – Garstestraat – Het Boschplein – Bosstraat ( Rabbinaatswoning).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button