AlgemeenGemeente

Overeenstemming over versnelling bij uitvoering ‘Akkoord van Westerlee’

- advertentie -
Oldambt – Tijdens een breed bestuurlijk overleg over de uitvoering van het ‘Akkoord van Westerlee’ is overeenstemming bereikt over de wijze waarop de gemaakte afspraken de komende weken moeten worden omgezet in een concreet actieplan.

Er komt een kernteam, bestaande uit de twee gebiedsregisseurs en de voorzitters en directeuren van de sociale werkvoorziening Synergon en Wedeka. Zij moeten er op toezien dat er nog voor de zomer een business-case voor een werkbedrijf in Oost-Groningen op tafel ligt.

- advertentie -

Uitgangspunt is daarbij dat Synergon en Wedeka samen opgaan in dit werkbedrijf. Hier komt het werkgevers-servicepunt, een helder en centraal aanspreekpunt voor alle ondernemers uit de regio. Ook de huidige TDC’s (training en diagnose centra) die belangrijk zijn voor het contact tussen werkzoekenden en bedrijven met vacatures, worden als werkwijze in deze nieuwe uitvoeringsorganisatie ondergebracht. Tot slot is dit werkbedrijf verantwoordelijk voor de organisatie van beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking, zowel in de oude als de nieuwe vorm.

Na afloop van de bespreking gaf staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan vertrouwen te hebben dat het Akkoord van Westerlee wordt uitgevoerd, al is ze niet tevreden over het tempo tot nu toe.

Deelnemers aan het overleg in Winschoten waren naast staatssecretaris Klijnsma, de gedeputeerden Brouns en Eikenaar, de bestuurders van de acht Oost-Groninger gemeenten, voorzitter Van der Schaaf van de arbeidsmarktregio Groningen en de beide gebiedsregisseurs Middel en Kremer. De twee laatstgenoemden zijn aangewezen om samen met de beide voorzitters en directeuren van de SW-bedrijven, respectievelijk Kees Swagerman, Francis Boen, Andre de Wit en Johan Mug, het voortouw te nemen bij de besprekingen in de komende weken.

De bestuurders van de Oost-Groninger gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, de Drentse gemeente Borger-Odoorn, de provincie Groningen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en sociale partners plaatsten op 27 februari vorig  jaar allen hun handtekening onder het Akkoord van Westerlee. Hierin is vastgelegd op welke manier de complexe arbeidsmarktproblematiek in dit deel van de provincie het best bestreden kan worden. Er is veel werkloosheid en de grootste werkgevers in de regio zijn Synergon en Wedeka, de twee sociale werkbedrijven waar meer dan drieduizend mensen aan de slag zijn. Vanwege deze specifieke omstandigheden hebben het Rijk en de provincie extra ondersteuning voor de regio aangeboden.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button