Algemeen

Ubbo Emmius Winschoten gezondste school van heel Nederland

- advertentie -

Winschoten – Als eerste en enige VO-school in Nederland is Ubbo Emmius Winschoten er in geslaagd om alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School te behalen. De middelbare school is daarmee de gezondste school van ons land. Op donderdag 23 juni om 12.00 uur zal het laatst behaalde certificaat worden overhandigd aan locatiedirecteur Jaap Bakker.

- advertentie -

Unieke prestatie van school én leerlingen
Al enkele jaren onderneemt de school allerlei activiteiten om leerlingen bewust te laten worden van een gezonde levensstijl. Zo zijn de leerlingen verantwoordelijk voor de gezonde snacks in de kantine en organiseren leerlingen bewegingsmomenten zoals sportevenementen. Vanuit de zorgvakken helpen leerlingen bijvoorbeeld mee in de ouderenzorg of op basisscholen. De school voert een actief anti-rookbeleid, biedt lessen weerbaarheid en reanimatie aan, heeft een meer dan gezonde schoolkantine en een breed sportaanbod.

En niet onbelangrijk: het is een teamprestatie. Wat geldt voor de leerlingen, geldt ook voor het personeel. Al deze activiteiten vielen nu op hun plek binnen de vijf themacertificaten: Bewegen & Sport, Voeding, Relaties & Seksualiteit, Roken, Alcohol- & drugspreventie en Welbevinden & Sociale Veiligheid.

Initiatief landelijke gezondheidsorganisaties
Het vignet Gezonde School is een initiatief van een groot aantal landelijke gezondheidsorganisaties die samenwerken met GGD GHOR1 om de scholen zo goed mogelijk te ondersteunen in het werken aan gezondheid op school. Ubbo Emmius Winschoten heeft een actieve commissie Gezonde School. Die werkt nauw samen met de plaatselijke GGD, Huis van de Sport Groningen en ze weet zich ondersteund door de gemeente Oldambt.

Vignet Gezonde School
Men beoogt met het vignet Gezonde School actieve en gezonde leerlingen, een veilige omgeving, een goed klimaat en aandacht voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Scholen in het basis-, middelbaar beroeps- en voortgezet onderwijs, die structureel aan gezondheid werken, kunnen het vignet Gezonde School aanvragen. Met het vignet voldoet een school aan een aantal (wettelijke) basisvoorwaarden én aan het criterium van minimaal één themacertificaat naar keuze. GGD GHOR Nederland voert sinds 1 januari 2012 het beheer uit van het vignet Gezonde School en ze ontwikkelde de vignetten voor het PO, VO en MBO.

Wanneer de school voldoet aan alle eisen van een gegevens van een thema (reglementen, activiteiten, protocollen), dan beoordelen de betreffende gezondheidsorganisaties de prestatie. Bij een positieve beoordeling kent de GGD GHOR het certificaat toe. Dit certificaat is vervolgens drie jaar geldig. De voorwaarde is echter wel dat de school blijft werken aan gezondheidsbevordering en dat ze bezocht kan worden door een beoordelaar voor een audit.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button