Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Wooncoöperatie Finsterwolde gaat niet van start

- advertentie -

Finsterwolde – Woningcorporatie Acantus, de gemeente Oldambt en FiWoCo in oprichting (i.o.) hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de op te richten wooncoöperatie in Finsterwolde. In deze overeenkomst was opgenomen dat FiWoCo i.o. zes maanden de tijd krijgt een coöperatieplan op te stellen en minimaal zes leden-bewoners te werven. Acantus zou hiervoor een budget van € 5.000,- beschikbaar stellen. Bij overeenstemming zou FiWoCo i.o. zes woningen in beheer krijgen en beschikken over een renovatiebudget van € 17.000,- per woning.

- advertentie -

Van projectplan naar overeenkomst
Stichting Coöperatief Finsterwolde nam het initiatief om de haalbaarheid van de wooncoöperatie voor de te slopen woningen te onderzoeken. Dit resulteerde in een projectplan door FiWoCo i.o. In maart 2016 besloten de bestuurders van Acantus en de gemeente Oldambt om de wooncoöperatie een kans te geven. De afgelopen weken bereikten de drie partijen geen overeenstemming over de voorwaarden hoe de wooncoöperatie wordt vormgegeven. Acantus en de gemeente Oldambt roepen andere initiatiefnemers op om alsnog tot een wooncoöperatie te komen. Het zou dan gaan om een andere locatie.

Betaalbare huurwoningen
De wooncoöperatie geeft inwoners de mogelijkheid om met elkaar betaalbare huurwoningen te beheren en deze woningen daarmee  te behouden. Acantus verwacht dat dit ook zorgt voor saamhorigheid in het dorp. Als de pilot succesvol is, en de wooncoöperatie werkelijkheid wordt, kan de wooncoöperatie mogelijk alsnog worden uitgebreid. De gemeente Oldambt en Acantus nemen dit dan mee in de met het dorp op te stellen langere termijn toekomstvisie.

Meer over Finsterwolde
In Finsterwolde leidde de sloop van huurwoningen in 2014 tot protest omdat men vond dat het dorp geen perspectief werd geboden. De gemeente Oldambt en Acantus stelden ieder een dorpscoördinator aan om bewonersinitiatieven te ondersteunen en de communicatie te verbeteren. Intussen zijn voor de Verzetsbuurt en Kanariebuurt plannen en afspraken gemaakt om de leeggekomen plekken opnieuw in te richten. Als uitkomst hiervan wordt een aantal natuurspeelplaatsen met ontmoetingsplek gerealiseerd. Acantus bouwde in 2015 vier zogenoemde perspectiefwoningen in Finsterwolde.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button