Algemeen

Bouw WereldBazar Winschoten na 10 jaar van start

- advertentie -

Winschoten – Zo’n tien jaar zijn ze er al mee bezig en nu kan eindelijk de schop de grond in: de bouw van De Wereldbazar in Winschoten is begonnen.

- advertentie -

De Wereldbazar bleek een waar hoofdpijndossier voor de gemeente Oldambt, maar nu is na jaren van strijd de bouwvergunning verleend voor de drie verdiepingen tellende overdekte markt. De initiatiefnemers, Petra van Gaanderen en Jimmy Güren, spreken van een mijlpaal.

Eerst in Bad Nieuweschans
In een vroeg stadium was het de bedoeling dat de overdekte markt voor Oosterse producten bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans zou verrijzen, maar daar zette de toenmalige gemeente Reiderland een streep door. Bij de herindeling gaf de nieuwe gemeente Oldambt het plan een tweede kans.

Bang voor concurrentie
Winkeliers in Winschoten zagen het plan echter niet zitten. Zij zijn bang voor concurrentie. De winkeliersvereniging noemde de plannen in 2013 al ‘ongewenst’. Een jaar geleden stemde een meerderheid van de leden wederom tegen de komst van de overdekte markt.

Maar vanuit de gemeente zag men wel perspectief. De gemeenteraad ging in november 2013 al akkoord. De Wereldbazar moet voor meer winkelend publiek in de Molenstad zorgen en voor meer werkgelegenheid.

Raad van State
De Raad van State stak echter een stokje voor de vergunning. Dit na bezwaren van ondernemers en een ambtelijke fout op het provinciehuis. Het dossier ‘De Wereldbazar’ is ook bij de hoogste bestuursrechter geen onbekende. Vorig jaar kregen de gemeente Oldambt en de provincie nog de opdracht om hun huiswerk opnieuw te doen.

Bodemprocedure
Dat is gedaan, waarna dus de laatste hobbel lijkt gladgestreken. Lijkt. Want momenteel loopt er nog wel een bodemprocedure bij de Raad van State met als doel om de omgevingsvergunning te schorsen. Het verzoek daartoe komt van winkeliersvereniging Handel & Nijverheid en Stichting Carillon.

Geen gelijk
De Raad van State heeft enkele maanden geleden daarin een voorlopige uitspraak gedaan, waarin de beide partijen geen gelijk kregen. De definitieve uitspraak volgt later dit jaar, maar de bouw is in ieder geval begonnen.

De Wereldbazar moet plaats gaan bieden aan zo’n 550 standhouders. De bedoeling is dat de overdekte markt in het voorjaar van 2018 de deuren opent.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button