Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Taalhuis Oldambt van start gegaan in de Bibliotheek Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Op 5 september is het Taalhuis Oldambt van start gegaan in de Bibliotheek van Winschoten. Het Taalhuis is bedoeld voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven. Aanleiding voor het starten van het Taalhuis is het feit dat er in de gemeente Oldambt naar schatting ruim 4.000 inwoners tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd zijn.
Laaggeletterdheid

- advertentie -

In heel Nederland heeft ongeveer één op de negen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen, schrijven of communiceren in de Nederlandse taal. Het is voor hen lastig om bijvoorbeeld een folder of brief te begrijpen. Ouders die moeite hebben met de Nederlandse taal kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en minder goed helpen met huiswerk. Ook weten laaggeletterden vaak moeilijk hun weg te vinden op het internet. Dit is lastig, omdat alles steeds meer gedigitaliseerd wordt. Dat maakt deze mensen kwetsbaar. Laaggeletterdheid treft alle lagen van de bevolking: jong en oud, werkend en niet-werkend, autochtoon en allochtoon.

Taalhuis Oldambt
Investeren in leesbevordering en het voorkomen en bestrijden van taalachterstanden is belangrijk voor de laaggeletterden zelf en voor de maatschappij. Daarom heeft de gemeente Oldambt samen met Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort, Biblionet Groningen, Het Oude Ambt en Stichting Humanitas het Taalhuis Oldambt opgericht.

Iedereen die beter wil leren lezen en schrijven kan er terecht. Het Taalhuis is open als de bibliotheek open is. Het Taalhuis Oldambt is een herkenbare plek op de eerste verdieping van de bibliotheek in Winschoten, waar vrijwilligers en cursisten elkaar kunnen ontmoeten. Er is een overzicht van het taalaanbod en er wordt advies gegeven over geschikte cursussen.

Vrijwilligers gezocht
Voor het Taalhuis Oldambt worden nog vrijwilligers gezocht. Een taalvrijwilliger helpt mensen één-op-één of in een klein groepje om beter te leren lezen en schrijven. Wie graag taalvrijwilliger wil worden, heeft een voorliefde voor de Nederlandse taal en is digitaal vaardig. Wie belangstelling heeft of meer informatie wil, kan contact opnemen met de gemeente of zich melden bij het Taalhuis in de bibliotheek.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button