AlgemeenRegionaal nieuws

Noodsituatie-sirenes verdwijnen in 2020

- advertentie -

Landelijk – De sirenes die bij noodsituaties worden gebruikt zullen in 2020 verdwijnen, dat heeft minister Van der Steur bekend gemaakt.

- advertentie -

Naast dat ze bij noodsituaties werden gebruikt, zoals branden of ongelukken met gevaarlijke stoffen, werden de sirenes ook elke eerste maandag van de maand om 12 uur getest. Ook dat zal vanaf 1 januari 2020 niet meer aan de orde zijn.

Technische ontwikkelingen
Van der Steur meldt dat de sirenes achterhaald zijn en dat er nieuwe, betere middelen zijn om mensen te waarschuwen bij noodsituaties. Het gaat hier om NL-alert, geluidswagens en sociale media. Die middelen kunnen volgens de minister gerichter worden gebruikt. Mensen kunnen nu niet alleen zien en horen dát er iets aan de hand is, maar ook wat en waar er iets gaande is.

Kwetsbare groepen
Het is de bedoeling dat de palen in 2020 worden verwijderd. Er wordt nog onderzocht hoe ‘kwetsbare groepen’ beter kunnen worden gewaarschuwd. Niet iedereen is in het bezit van een smartphone of maakt gebruik van sociale media.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button