AlgemeenGemeente

Aanbesteding huishoudelijke hulp halfjaar uitgesteld

- advertentie -

Winschoten – Gemeente Oldambt heeft een dag na de actie met 150 boze thuiszorgmedewerkers aangekondigd de huidige aanbestedingsprocedure stop te zetten en te starten met een nieuwe.

- advertentie -

Lees meer: Geen extra raadsvergadering over huishoudelijke hulp

Maandagavond waren 150 thuiszorgmedewerkers naar een FNV-bijeenkomst gekomen, omdat zij hun baan dreigden te verliezen vanwege het te lage tarief dat de gemeente in de aanbesteding had staan. Hun werkgever Oosterlengte had aangegeven dat zij voor een tarief van 21 euro per uur niet meer de lonen van de thuiszorgmedewerkers kon betalen.

Lees meer: Extra raadsvergadering wegens aanbesteding huishoudelijke hulp

Na een korte demonstratieve optocht en een bezoek aan de raadsvergadering heeft de gemeente onder druk van deze actievoerende thuiszorgmedewerkers besloten om opnieuw te kijken naar de tarieven voor de thuiszorg en stelt de aanbesteding met een half jaar uit.

FNV-bestuurder Maureen van der Pligt is blij dat de gemeente de aanbesteding nu uitstelt: “Dit is geweldig nieuws voor de thuiszorgmedewerkers en cliënten in Oldambt. Ze zijn nu een half jaar uit de onzekerheid. Het leek een onmogelijke zaak om de ontslagen van 280 medewerkers van Oosterlengte nog tegen te houden, maar zo zie je maar weer dat actievoeren loont. We zullen samen met de gemeente kijken naar de tarieven en blijven strijden voor menselijke zorg met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de thuiszorgmedewerkers.”

- advertentie -

Half jaar zekerheid voor thuiszorgmedewerkers en cliënten
Naast het stopzetten van de aanbestedingsprocedure door de gemeente betekent het dat de huidige contracten met thuiszorgaanbieders met een half jaar worden verlengd. Hierdoor behouden thuiszorgmedewerkers de komende zes maanden hun baan en cliënten hun vaste en vertrouwde thuiszorgmedewerker.

- advertentie - 

Lees meer: Thuiszorgmedewerkers bestormen raadzaal voor baanbehoud

Thuiszorgmedewerker Anja over het uitstel van de aanbesteding: ”Ik was oprecht boos op de gemeente, hoe konden ze zoiets doen? We zijn geen wegwerpartikelen, we werken al jaren met hart en ziel in de zorg. Thuiszorg is een vak. Daarom heb ik maandag voor het eerst in mijn leven gedemonstreerd en gelijk met een goed eerste resultaat. Nu maar hopen dat de gemeente over de brug komt met een goed tarief en dat ik zo nog jaren voor mijn cliënten kan blijven zorgen. Ik heb geleerd dat als we samen opstaan, we veel kunnen bereiken. En als het moet sta ik over 6 maanden weer samen met mijn collega’s en cliënten op de stoep van het gemeentehuis om op te komen voor goede thuiszorg, maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen.”

Afspraken om einde aan onzekerheid thuiszorg te maken
De FNV wil al langer dat er een einde komt aan de onzekerheid in de thuiszorg. Bij elke aanbesteding of faillissement is het maar de vraag of thuiszorgmedewerkers hun baan en salaris behouden en of de thuiszorgcliënt hun vaste en vertrouwde thuiszorgmedewerker. De FNV wil hierover in de cao goede afspraken maken met werkgevers.

De werkgevers weigerden dit en sloten onlangs een cao-deal met andere kleinere vakbonden. Maureen van der Pligt: “Dit soort praktijken als in Oldambt hadden voorkomen kunnen worden als we duidelijke afspraken hadden kunnen maken in de cao. Als de zorginstelling die de thuiszorg overneemt van een andere instelling verplicht is om de medewerkers met behoud van arbeidsvoorwaarden over te nemen, dan kunnen gemeenten niet anders dan fatsoenlijke tarieven hanteren.”

Foto: Jos Hensens/ OldambtNu.nl

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button