Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuurGemeente

Aanplanten van de wilgen aan ‘De Wilgenborg’ begonnen

- advertentie -

Blauwestad – Het gigantische object is vanaf de A7 te zien: De Wilgeborg in Blauwestad. Het aanplanten van de wilgen is zojuist begonnen, rond 10.00 heeft gedeputeerde Patrick Brouns samen met wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt de eerste bomen geplant.

- advertentie -

Als de koepel eenmaal staat, volgt de aanplant van de negen bastions. Dit gebeurt tijdens Nationale Boomfeestdag op 22 maart. De Stichting Wilgenborg Blauwestad hoopt op zoveel mogelijk planters, zodat het terrein vanaf half juli kan worden open gesteld.

Dorpsbelangen Blauwestad
Het initiatief voor de Wilgenborg komt vanuit Dorpsbelangen Blauwestad; de bewoners uit diverse wijken wilden samen iets ondernemen. Zij raakten geïnspireerd door zogenaamde ‘wilgenkastelen’  in Duitsland en vertaalden dit naar de Groninger borgen. Zo ontstond de naam Wilgenborg. Er kwam een Stichting Wilgenborg en kunstenaar Merijn Vrij werd erbij betrokken, evenals de architecten van TenTech.

Op de tekentafel ontstond een reusachtige koepel met negen bastions, gebaseerd op een historische kaart van de vesting Winschoten. Het bouwwerk krijgt afmetingen van 48 bij 33 meter en wordt 12 meter hoog. Daarmee is het duidelijk zichtbaar vanaf de A-7.

Acht jaar
Een landmark dus. Maar ook een ‘huiskamer’  waar de bewoners van het jonge woongebied Blauwestad elkaar kunnen ontmoeten en ook gasten uit de omliggende dorpen welkom zijn. Door een podium te bieden aan verenigingen, wordt de sociale structuur in het gebied versterkt. Voorstellingen, concerten, bruiloften, kerkdiensten; alles is mogelijk. Ook zijn er plannen om de borg middels een ‘slotgracht’ geschikt te maken voor besloten bijeenkomsten. Maar het moet vooral een plek worden waar mensen graag komen, waar ze lekker kunnen zitten onder het groene bladerdak. Het levend bouwwerk verandert niet alleen per seizoen van kleur, maar ook qua akoestiek. Over acht jaar moet de Wilgenborg volgroeid zijn.

Voor een bedrag van 10 euro kunnen mensen een wilg kopen, die ze al dan niet zelf komen planten. Een extraatje voor de Wilgenborg, die mogelijk is gemaakt dankzij een flinke subsidie van Leader en bijdragen van de provincie Groningen, de gemeente Oldambt, Stichting Doen, Bouwfonds Cultuurfonds, Rabobank, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoring door leveranciers.

Foto’s: Gerrie de Groot/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button