AlgemeenCultuur

Een Vandaag maakt opnames voor TV uitzending in Beerta

- advertentie -

Beerta –  Terwijl de koninklijke familie de verjaardag van Willem-Alexander vierde in de stad Groningen, beleven mensen in andere delen van de provincie Koningsdag op een andere manier. Bijvoorbeeld in Beerta, veertig kilometer verderop. Van oudsher is deze gemeente een communistisch bolwerk, met nog steeds de grootste communistische gemeenteraadsfractie van ons land.

- advertentie -

Communisme
Beerta was vroeger een communistisch bolwerk en had zelfs ongeveer 30 jaar geleden als enige gemeente in Nederland een communistische burgemeester.

Het communisme is een (politieke) ideologie die ernaar streeft om productiemiddelen (arbeid, gebouwen, grondstoffen en machines) en verbruiksgoederen tot gemeenschappelijk bezit te maken. Het is een economisch systeem waarbij inkomens en goederen in gelijke mate onder de bevolking is verdeeld.

Hoe is het communisme ontstaan: Zo’n 70 jaar geleden waren er veel z.g. herenboeren met ontzettende grote boerderijen en heel veel land. Geen wonder dat het communisme hoogtij vierde aangezien de meeste arbeider werden uitgebuit en niets hadden te zeggen.

Het communisme stichtte fabrieken (strokarton Oude Pekela, Fre Meis) waar veel landarbeiders schoon en geregeld werk konden krijgen waardoor veel landarbeiders de overstap maakten naar de fabrieken.

Het grootste gedeelte van de Beerster bevolking sloot zich dan ook aan bij het communisme omdat de meeste mannen hun werk hadden bij de herenboeren. Heel veel vrouwen werkten in de oogsttijd ook mee op het land of werkten als dienstmeid bij de herenboeren voor een appel en een ei.

Een Vandaag
Een Vandaag heeft Dorpsbelangen Beerta en Engel Modderman van de VCP benaderd om mee te werken aan een reportage en is benieuwd hoe de verhoudingen nu 60 jaar later er uit zien. De VCP heeft in de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar nog 4 zetels gehaald.

Vieren de communisten ook Koningsdag en zo ja hoe doen ze dat dan. Hoe is de verhouding tussen communisten en koningsgezinden. Wat doen de koningsgezinden, hangen ze de vlag uit gaan ze naar festiviteiten, werken ze samen met de communisten…

Bekijk hier het fragment terug.

Foto’s: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button