Algemeen

Bloemetje van de week voor Hennie Stevan – Bathoorn

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van Oldambt genomineerd. We kiezen daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Dat gaat deze week naar Hennie Stevan-Bathoorn uit Winschoten.

Ze werd genomineerd door haar dochter Alida. Ze schreef:

“Mijn moeder heeft zich jarenlang ingezet voor toerisme in Oost Groningen, vanuit het museum voor Naaldkunst en via Stichting Toerist, in de volle overtuiging dat ons gebied veel potentie heeft…

Ook heeft ze zich ingezet om een stukje vergeten cultureel erfgoed op de kaart te zetten, de typisch Groninger ‘zwarte merklap’. Elke merklap vertelt een uniek verhaal over familie, afkomst, interesse en leefwereld van de maakster. Deze verhalen heeft ze opgezocht en beschreven.

Zij dankt veel aan haar doorzettingsvermogen en voor alles wat ze daarmee bereikt heeft verdient ze een bloemetje, vind ik.”

- advertentie -

Wanneer we het boeket overhandigen, nodigen Hennie en haar man Sjoerd ons direct uit de historische merklappen te bekijken.

- advertentie - 

“We hebben nu zeventig merklappen in bruikleen of bezit. Ze werden geborduurd door meisjes van ongeveer 15 jaar, dochters van welgestelde Oldambtster boeren. Met zo’n merklap lieten ze zien hoe goed ze konden handwerken”, legt Hennie uit.

Zij en haar man deden ruim 20 jaar onderzoek naar deze bijzondere borduurwerken en schreven er een boek over. Dit werd in 2012 uitgegeven. Zelfs in het buitenland wordt het gelezen. “Veel boerenfamilies emigreerden naar Canada, Amerika en Australië. Hun nazaten zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van Oldambt” zegt Sjoerd.


Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto & Tekst: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button