AlgemeenIncidenten

Belt een “Microsoft” medewerker? Hang direct op!

- advertentie -

Noord-Nederland – Bij de politie in Noord-Nederland alleen al zijn dit jaar al ruim 100 aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door veelal Engels sprekende mensen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft.

- advertentie -

Ze proberen je vertrouwen te winnen door aan te geven dat je een probleem hebt met je pc. Vaak geven ze aan dat er een virus op de pc aanwezig is of een update nodig heeft. Om je te helpen de problemen op te lossen verzoeken ze je een meekijkprogramma te installeren op je computer. Hierna lijkt het of ze geld overmaken op je bankrekening.

In de werkelijkheid komt dit geld van je spaarrekening! Na het “oplossen” van het probleem op je PC komt de rekening voor de leverde hulp. De rekening kan wel oplopen tot bedragen boven de tienduizend euro. Een van de manieren die op dit moment veel wordt toegepast is dat je moet betalen door de aanschaf van iTunes-betaalkaarten en de codes hiervan door te geven aan de oplichters. Daarnaast komt het ook voor de ze zelfstandig geld van je rekening afschrijven.

Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland doet, samen met andere Cybercrimeteams in het land onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. Dit zijn omvangrijke onderzoeken omdat de verdachten vanuit het buitenland opereren. Deze internationale onderzoeken doet de politie dan ook niet alleen. Wij werken hierbij samen met Interpol.

Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?
Wanneer je telefonisch benaderd wordt om handelingen uit te voeren op je computer omdat er een probleem mee zou zijn, verbreek dan direct de verbinding. Schrijf zo mogelijk de naam en het telefoonnummer op waarmee de oplichter naar je heeft gebeld en geef dit nummer door aan de politie. Microsoft zal nooit zelf contact met je opnemen omdat je een probleem hebt met je pc. Mocht je gebeld worden door een medewerker die zegt van Microsoft te zijn verbreek dan meteen de verbinding. Als je niet inlogt en niets hebt geïnstalleerd kan de oplichter niets doen!

Mocht je wel handelingen hebben uitgevoerd en mogelijk ook reeds betaald hebben neem dan zeker contact op met de politie.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button