AlgemeenKort nieuwsSport

Column: Blijf knokken, Appie!

- advertentie -

Normaal gesproken wordt het voetbalnieuws in de zomermaanden gedomineerd door transfergeruchten of nieuws over de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar deze zomer gebeurt dat niet. Het verschrikkelijke nieuws over Abdelhak ‘Appie’ Nouri beheerst alle voorpagina’s.

- advertentie -

De oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen afgelopen zaterdag leek een oefenwedstrijd te worden zoals alle andere. Er werd door beide teams veel gewisseld en de spelers leken allemaal nog niet echt voluit te gaan, zoals altijd bij de eerste wedstrijd van de voorbereiding. Het publiek genoot van het mooie weer en had een prachtige middag.

Tot de 71e minuut, toen veranderde de mooie zomerdag voor alles en iedereen in het kleine stadionnetje in een afschuwelijke nachtmerrie. Appie Nouri ging ineens liggen en het stadion werd stil, doodstil. Iedereen hield zijn adem in, toen de clubartsen van beide teams begonnen met reanimeren. Tranen vloeiden en er werd gebeden. Toeschouwers keken elkaar met wanhopige blikken aan. Iedereen voelde: ”Dit is niet goed”.

Nadat Nouri met de helikopter naar het ziekenhuis werd afgevoerd, begon het lange wachten. Zou hij ooit weer de oude worden? De eerste berichten leken goed, nadat onderzoeken voorlopig geen blijvende schade hadden aangetoond. Maar vanochtend werd die hoop keihard de grond ingeboord. Appie bleek toch ernstige en blijvende schade te hebben opgelopen. De carrière van het toptalent lijkt ten einde en de vraag is of hij ooit weer normaal kan functioneren.

Verbijsterd en verslagen reageert de voetbalwereld op het tragische bericht. Het troetelkind van Ajax, die door alle Ajacieden in hun hart gesloten is, zal wellicht nooit meer kunnen schitteren. Tot die afschuwelijke 71e minuut tegen Werder Bremen leek niets een fantastische loopbaan van Nouri in de weg te staan. Al vanaf het eerste moment dat hij bij Ajax binnenkwam als zevenjarig ventje, stonden de trainers bij de Amsterdamse club versteld van het ongelofelijke talent en inzicht van dat kleine enthousiaste mannetje.

In de jaren daarna groeide Nouri uit tot het absolute toptalent van de Ajax-opleiding en ook buiten het veld werd Appie door iedereen omarmd. Fans smulden van zijn geweldige passes, maar ook van zijn onbevangenheid en enthousiasme. Ondanks zijn gebrek aan lengte wist hij zich toch uitstekend staande te houden tegen leeftijdsgenoten die vaak een stuk groter waren. Dan kwam de vechtersmentaliteit in de kleine baltovenaar naar boven. ”Geef Appie de bal maar, hij weet altijd wel een oplossing”, werd er vaak gezegd als het team niet zo lekker in de wedstrijd zat. En Appie wist dan ook vaak een oplossing.

Afgelopen seizoen mocht hij al regelmatig aan het grote werk ruiken in Ajax 1. Alle analisten waren het erover eens. Komend seizoen zou de grote doorbraak worden van Appie. In heel Europa zou men zijn naam leren kennen. Tot dat ene moment alles ineens compleet veranderde.

Nu ligt Appie in een ziekenhuisbed en denkt niemand meer aan die grote doorbraak. Maar misschien, heel misschien weet de kleine Appie iedereen toch weer te verbazen, zoals hij dat altijd op het voetbalveld deed. Laten we hopen dat het vechtersbaasje weer in hem naar boven komt en hij ook deze tegenstander, tegen alle verwachtingen in, toch weet te verslaan.

Door: Marc Bos uit Scheemda
Foto: Ajax ©

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button