AlgemeenGemeente

Essentaksterfte in de gemeente Oldambt

- advertentie -

Oldambt – In onze gemeente staan ruim 7000 verschillende soorten essen langs wegen, paden en in het openbaar groen. Het valt u misschien op dat sommige van deze essen dode takken hebben. Deze essen zijn mogelijk aangetast door de ziekte ‘essentaksterfte’ en worden door de gemeente goed in de gaten gehouden.

- advertentie -

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door de essenschimmel (Chalara fraxinea). Deze schimmel tast de gewone es (Fraxinus excelsior) en andere essensoorten aan. De aantasting wordt zichtbaar doordat takken afsterven. De ziekte is helaas niet tegen te houden of te bestrijden, op dit moment is het niet zeker of bomen zich van de ziekte kunnen herstellen.

Continue controleren 
Uitgangspunt van de gemeente is om de essen zoveel mogelijk te sparen en alleen die bomen die gevaar opleveren te verwijderen. Bijvoorbeeld als de dode takken langs een weg een gevaar kunnen zijn voor voorbijgangers of als de bomen dichtbij gebouwen of tuinen staan.

Alle essen die bij de gemeente in beheer zijn, worden continue gecontroleerd op het verloop van de essentaksterfte en de daarbij behorende risico’s. Bomen die voor onveilige situaties kunnen zorgen, worden gemarkeerd en verwijderd. De veiligheid voor het verkeer en de andere weggebruikers staat voorop.

Herplanten met andere boomsoorten
Om het verlies aan bomen te compenseren, worden waar mogelijk nieuwe en andere boomsoorten geplant. Voorlopig planten we geen nieuwe essen.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de essentaksterfte of openbaar groen? Neem dan contact op de gemeente Oldambt, tel. 0597 48 20 00. U kunt vragen naar Erika van Drimmelen of Rein Hofman.

Foto: Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button